Amerikaans konvooi in Irak zwaar onder vuur

Een konvooi met Amerikaanse militairen is donderdag ten westen van Bagdad aangevallen. Volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya zijn acht Amerikanen gedood, een woordvoerster van de coalitie in Bagdad meldde slechts twee gewonden....

Ooggetuigen meldden dat een militair konvooi bij de stad Khaldiya werd getroffen door een op afstand tot ontploffing gebrachte bom en vervolgens zwaar onder vuur werd genomen.

Khaldiya ligt in de zogenoemde 'soennitische driehoek', een haard van verzet tegen de Amerikaanse troepen van soennitische moslimgemeenschappen die trouw zijn aan de verdreven president Saddam Hussein. Maandag werd de politiecommissaris van de stad doodgeschoten. Hij werkte samen met de bezettingsmacht.

Behalve de agressie tegen de Amerikanen lijkt ook de sabotage nog niet ten einde. Ten noorden van Bagdad is brand uitgebroken in een pijpleiding die ruwe olie transporteert van de olievelden bij Kirkuk naar Baji, de grootste raffinaderij van Irak. De brand volgde op een explosie even ten noorden van Baji. Het staat nog niet vast dat de brand het gevolg is van sabotage.

Meer over