Amerikaans kledingmerk haalt omstreden trui met bloedvlekken terug

De Amerikaanse kledingwinkel Urban Outfitters heeft de verkoop gestopt van een trui met daarop de woorden 'Kent State University', rode vlekken die veel weg hebben van bloedvlekken en gaten in de stof. Het ontwerp leidde tot boze reacties omdat het deed denken aan de gewelddadige anti-Vietnamprotesten in 1970 waarbij op Kent State University vier studenten werden gedood.

redactie
null Beeld Urban Outfitters
Beeld Urban Outfitters

De trui van 129 dollar (100 euro) is van de website van het hippe kledingmerk gehaald. In een reactie laat de Kent State universiteit weten ontzet te zijn dat Urban Outfitters 'onze pijn gebruikt voor hun publiciteit en winst'. 'Dit kledingstuk gaat zelfs te ver voor slechte smaak.'

Urban Outfitters ontkent dat het met de trui wilde verwijzen naar de schietpartij waarbij militairen op demonstranten schoten. Volgens het bedrijf gaat het om een vintage collectie, en zijn de rode vlekken verkleuringen die 'sun faded' zijn bedoeld. De gaten zouden moeten lijken op 'natuurlijke slijtage'.

Beledigend
De trui is nog te koop op veilingssite eBay waar een verkoper inmiddels 2500 dollar vraagt, met de wervende tekst dat het een perfect verkleedstuk is voor Halloween.

Het is niet de eerste keer dat Urban Outfitters een beledigend kledingsstuk verkoopt. Volgens CNN is het juist de bedoeling om de aandacht van jongeren te trekken die weinig historisch besef hebben. De shirts met de teksten 'Depression' en 'Eat Less' werden slecht ontvangen. En twee jaar geleden lag er een T-shirt op de planken met een ster die volgens critici veel leek op een Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook kledingconcern Zara kwam met een ster in de problemen, toen het vorige maand een kindershirt verkocht dat niet alleen door de overeenkomst met de Davidster maar ook door het zwart-met-wit-gestreepte design dat deed denken aan de Tweede Wereldoorlog.

Eat Less-shirt van Urban Outfitters Beeld -
Eat Less-shirt van Urban OutfittersBeeld -
null Beeld -
Beeld -
Het kindershirt van Zara Beeld -
Het kindershirt van ZaraBeeld -
Het Depression-shirt van Urban Outfitters Beeld -
Het Depression-shirt van Urban OutfittersBeeld -
Meer over