Amerikaans hof kritiseert beleid Bush terreurverdachten

De regering van de Amerikaanse president George Bush mag een immigrant die ervan wordt verdacht banden te hebben met Al-Qaida niet vasthouden zonder hem aan te klagen....

ANP

Dat heeft een Amerikaans federaal hof van beroep maandag geoordeeld. De man in kwestie, Ali al-Marri, moet dan ook worden vrijgelaten uit militaire detentie, aldus het hof. De Military Commissions Act die onder Bush is aangenomen om terreurverdachten voor militaire tribunalen te kunnen brengen maakt volgens het hof niet dat verdachten hun constitutionele recht om zich tegen hun aanklagers te verdedigen verliezen.

Al-Marri is de enige 'vijandige strijder' die wordt vastgehouden op Amerikaans grondgebied. Hij zit sinds juni 2003 in eenzame opsluiting in de marinegevangenis in Charleston, in de staat South Carolina. Hij werd in december 2001 opgepakt in zijn huis in Peoria, Illinois, waar hij een dag voor de aanslagen van 11 september met zijn vrouw en vijf kinderen was komen wonen om te studeren.

Al-Marri zou Osama bin Laden en Khalid Sheikh Mohammed hebben ontmoet en een training hebben gekregen in een kamp van Al-Qaida. Veel andere 'vijandige strijders' worden zonder enige vorm van proces vastgehouden op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay.

Meer over