Amerikaans Congreslid stapt op nadat hij medewerksters vroeg of zij draagmoeder wilden zijn

Het Amerikaanse Congreslid Trent Franks geeft zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden in januari op. Hij is de derde Amerikaanse politicus die deze week opstapt na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Franks zou twee voormalige medewerksters hebben gevraagd of zij draagmoeder wilden zijn voor hem en zijn vrouw.

Redactie
Trent Franks. Beeld reuters
Trent Franks.Beeld reuters

De Republikeinse afgevaardigde uit de staat Arizona, Congreslid sinds 2003, verklaarde dat de ethische commissie van het Huis een onderzoek is begonnen naar aanleiding van de klachten van voormalige medewerkers. Beide vrouwen kregen van Franks de vraag of zij draagmoeder wilden zijn.

Het 60-jarige Congreslid zegt dat hij zijn medewerksters 'een erg ongemakkelijk gevoel gaf', aldus een verklaring. 'Ik heb spijt dat ik hen heb gekwetst door deze mogelijkheid en dit proces op de werkvloer te bespreken.' De afgevaardigde ontkent dat hij de vrouwen fysiek geïntimideerd zou hebben.

Franks en zijn vrouw kregen eerder al via een draagmoeder een tweeling en het koppel wilde graag nog een kind. Met zijn beslissing op 31 januari 2018 terug te treden, wil Franks vermijden dat de zaak door de media zal worden uitgebuit, aldus zijn verklaring. Zijn vertrek zal een einde maken aan het onderzoek van de ethische commissie.

Franks staat bekend als zeer conservatief. Hij veroordeelde de Amerikaanse president Donald Trump nadat tijdens de verkiezingscampagne geluidsfragmenten waren uitgelekt waarin Trump opschepte dat hij vrouwen zomaar in hun kruis kon grijpen, omdat hij beroemd is. Toch was Trumps rivaal Hillary Clinton volgens Franks een veel slechtere keuze, omdat zij niet tegen abortus is.

Seksuele intimidatie

Donderdag kondigde de Democratische senator Al Franken (Minnesota) zijn vertrek aan. Hij zou meerdere vrouwen zonder hun toestemming hebben gekust en aangeraakt. Meer dan twintig senatoren van zijn eigen partij hadden gevraagd om zijn vertrek.

De 88-jarige Democraat John Conyers (Michigan) trad dinsdag af als lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij was het langstzittende Congreslid in Washington. Conyers werd door voormalige vrouwelijke stafleden beschuldigd van seksuele intimidatie. Conyers ontkent alles.

Dat twee Democratische politici deze week het veld moesten ruimen wegens seksuele intimidatie, komt de partij slecht uit. Democraten willen voorkomen dat de conservatieve Roy Moore uit Alabama de Senaatszetel krijgt die vrijkwam nadat Jeff Sessions minister van Justitie werd. Moore wordt ervan beschuldigd dat hij in het verleden minderjarige meisjes heeft lastiggevallen. Eén van hen zou door hem betast zijn. Moore ontkent en weigert zich terug te trekken, ondanks de herhaaldelijke verzoeken van partijgenoten. Hij heeft de steun van president Donald Trump.

Al Franken. Beeld EPA
Al Franken.Beeld EPA
Meer over