Amerikaans Congreslid bekent schuld corruptie

WASHINGTON (ANP) - Het Republikeinse lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Bob Ney heeft toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Dat berichtte het dagblad The Washington Post vrijdag.

Hij is de eerste politicus die op een veroordeling kan rekenen in de geruchtmakende omkoopaffaire rond de invloedrijke lobbyist Jack Abramoff. Ney gaf voor de rechtbank toe dat hij van Abramoff en diens cliënten tienduizenden dollars aan snoepreisjes, etentjes en kaartjes voor concerten en sportwedstrijden heeft aangenomen in ruil voor politieke gunsten.

Abramoff is aangeklaagd voor zijn rol in het corruptieschandaal. Hij werkt mee met het justitieel onderzoek in ruil voor strafvermindering. Verwacht wordt dat in het Congres meer koppen zullen rollen.

Gevangenisstraf

Door zijn bekentenis ontloopt Ney een proces waarin hij tot tien jaar celstraf en een boete van een half miljoen dollar veroordeeld had kunnen worden. Hem wacht nu een gevangenisstraf van maximaal 27 maanden. Ney zit nog in het Congres namens de Republikeinen in de staat Ohio, maar zijn advocaat maakte vrijdag bekend dat hij op korte termijn zijn functie zal neerleggen.

Neys partijgenoten in het Congres haastten zich vrijdag afstand te nemen van hun collega. Een groep Republikeinen, onder wie voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Denis Hastert en fractieleider John Boehmer, stelden in een verklaring dat Ney gestraft moet worden voor de misdaden die hij heeft gepleegd. Hij heeft volgens hen zijn eed gebroken en zijn ambt bezoedeld.

De bekentenis van Ney komt op een voor de Republikeinen zeer ongunstig moment. Op 22 november vinden verkiezingen plaats voor het Congres.

Meer over