Amerikaan gearresteerd in onderzoek naar Madrid-aanslag

De FBI heeft de Amerikaanse advocaat Brandon Mayfield gearresteerd in verband met het onderzoek naar de treinaanslagen in Madrid. Vingerafdrukken van Mayfield zijn aangetroffen op een tas met ontstekingsmechanismen, die in een auto van de aanslagplegers lag....

Reuters en AP

De 37-jarige Mayfield is de eerste Amerikaan die is aangehouden in verband met 11/3. Hij zit vast als 'essentiële getuige' en is vooralsnog niet aangeklaagd. De FBI heeft hem donderdag gearresteerd en zijn huis in Portland doorzocht.

De plastic tas waarop zijn vingerafdrukken zijn gevonden, lag in de witte bestelwagen die de Spaanse politie kort na de aanslagen aantrof bij het treinstation Alcalá de Henares. De aanslagplegers hebben waarschijnlijk met die auto de bomtassen naar de voorstad van Madrid vervoerd. De ontstekers in de tas waren van hetzelfde type dat in de bommen was verwerkt.

Brandon Mayfield is eind jaren tachtig tot de islam bekeerd. Als advocaat heeft hij een van de 'Portland Seven' bijgestaan in een voogdijzaak. De 'Portland Seven' is de bijnaam van een groep moslims die in 2003 tot hoge celstraffen zijn veroordeeld, omdat ze in de VS de jihad wilden ontketenen.

Meer over