Amerika steunt volgens Erekat Palestijnse visie op kolonisten

De regering in Washington heeft zich deze week in een brief aan de Palestijnen gekeerd tegen de nederzettingenpolitiek van Israël....

Volgens Erekat onderstreept minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright in de brief aan de Palestijnse leider Arafat ook het recht op zelfbeschikking van de Palestijnse bevolking. Daarnaast zien de VS geen enkel verband tussen terugtrekking van Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever en onderhandelingen over een vredesregeling.

De Israëlische premier Barak had dat verband de afgelopen weken gelegd, tot onvrede van de Palestijnen, die vreesden voor uitstel of afstel van de overdracht van land. Volgens een woordvoerder van Barak begint Israël maandag met het terugtrekken van de eerste troepen van de Westelijke Jordaanoever.

De brief van Albright is een aanvulling op het Wye II-akkoord, dat Israël en de Palestijnen dit weekeinde sloten. Erekat zei in Ramallah dat de Europese Unie schriftelijk steun heeft betuigd aan 'Wye II', en het recht op een Palestijnse staat onderstreept. Evenals de VS zien de EU-landen nederzettingen als een 'obstakel voor de vrede', aldus Erekat.

Meer over