Amerika heeft al een vrouwelijke president

Hillary Rodham Clinton gaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Daarmee hoopt zij datgene te bereiken wat bijna dertig Amerikaanse vrouwen - van de voorvechtster van vrouwenrechten Victoria Woodhull tot comédienne Roseanne Barr - eerder nooit lukte: de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden. Hoewel, een beetje liefhebber van films en tv-series zag natuurlijk wel vaker een vrouwelijke Commander in Chief.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Hillary Rodham Clinton. Beeld AP
Hillary Rodham Clinton.Beeld AP

Neem afgelopen zondag, toen Hillary Clinton bekendmaakte een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap. Diezelfde avond startte de Amerikaanse zender HBO met het vierde seizoen van de populaire komische serie Veep. Hierin heeft de voormalige senator en vice-president Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) het geschopt tot de baas van de vrije wereld.

Als Amerikaanse president is Meyer, een gescheiden vrouw met een dochter, ook nog eens alles behalve conventioneel. Zo omschrijft ze tijdens een vergadering met de gezamenlijke stafchefs de koffie als 'Colombiaanse tongseks' en stelt ze doodleuk voor om Afghanistan 'te verkopen op eBay.'

Een stuk serieuzer lijkt president Constance Payton (Alfre Woodard) in de NBC spionageserie State of Affairs. Payton, de allereerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke president, moet niet alleen omgaan met het drama van de dood van haar zoon. Ze moet ook nog eens de strijd aanbinden met islamitische terroristen, Colombiaanse rebellen en vele andere vijanden van de Verenigde Staten.

Of Meyer en Payton geschikt zijn als Amerikaanse president? Het is een vraag die je veelvuldig stelt bij de talrijke vrouwen die sinds Ernestine Barrier (Madame President in de futuristische jaren vijftig film Project Moonbase) in films en op tv de scepter hebben gezwaaid in het Witte Huis. Misschien ook wel omdat ze vaak figureren in melige komedies, zoals president Rivers (Joan Rivers) in Les Patterson Saves The World, en soms op werkelijk bizarre manieren aan de macht komen.

Julia Louis-Dreyfus als de Amerikaanse president Selina Meyer in Veep. Beeld HBO
Julia Louis-Dreyfus als de Amerikaanse president Selina Meyer in Veep.Beeld HBO
Alfre Woodard als president Constance Payton in State of Affairs. Beeld NBC
Alfre Woodard als president Constance Payton in State of Affairs.Beeld NBC

Zo wordt Mackenzie Allen (Geena Davis) in de ABC-serie Commander in Chief president nadat haar baas sterft aan een hersenbloeding. Een slaande journalist en een hartinfarct zorgen er weer voor dat Barbara Adams (Loretta Swift) president wordt in de jaren tachtig comedy Whoops Apocalypse. En gaat Caroline Reynolds (Patricia Wettig) in de FOX-actieserie Prison Break zelfs over tot een dodelijke vergiftiging om het nieuwe Amerikaanse staatshoofd te kunnen worden.

Eenmaal in het Witte Huis lijken de meeste vrouwelijke presidenten ook nog eens gekenmerkt door desinteresse voor de staatsdossiers in de Oval Office. Of meer bezig met de liefde of familiekwesties dan met prangende politieke zaken. Zo staat president Diane Steen (Christina Applegate) in de jaren negentig spoof Mafia! op het punt wereldvrede te bereiken als ze besluit het ambt neer te leggen om te trouwen met haar grote liefde, maffioso Anthony 'Tony' Cortino.

En als blijkt dat president Leslie McCloud (Polly Bergen) in Kisses for My President in verwachting is, kiest ze ervoor om af te treden en een rol als brave huismoeder op zich te nemen naast haar echtgenoot Thad McCloud. Hij is dan al de hele tijd diep ontevreden geweest met zijn rol als 'First Gentleman'.

Toch zijn er ook een aantal fictieve vrouwelijke Amerikaanse presidenten waar Hillary Clinton zich wel aan zou kunnen spiegelen. Een leidster die bestand is tegen haar zware taak, voldoet aan de verwachtingen van het Amerikaanse volk en nog altijd herinnerd zal worden, lang nadat ze van het grote witte doek of het televisiescherm is verdwenen.

Geena Davis als president Mackenzie Allen in Commander in Chief. Beeld ABC
Geena Davis als president Mackenzie Allen in Commander in Chief.Beeld ABC
Filmposter van Kisses for my president waarin Polly Bergen te zien is als de Amerikaanse president Leslie McCloud. Beeld Warner Bros
Filmposter van Kisses for my president waarin Polly Bergen te zien is als de Amerikaanse president Leslie McCloud.Beeld Warner Bros

President Allison Taylor (Cherry Jones) in 24 Redemption

President Allison Taylor (Cherry Jones) was zo integer en vastberaden dat menige Amerikaan - Democraat of Republikein - destijds aangaf Taylor wel als een geschikte echte president van de VS te zien. Ze leek maar niet van haar voetstuk te kunnen worden gebracht. Of het nou haar onuitstaanbare echtgenoot was, de mysterieuze dood van haar zoon of de vele strapatsen van agent Jack Bauer. Toch zouden martelpraktijken en dreigen met nucleaire oorlog gedurende de serie 24 een smet op haar blazoen worden. Taylor wist wat haar als president te doen stond: ze gaf ruimhartig haar fouten toe en trad af als Commander in Chief.

President Julia Mansfield (Patty Duke) in Hail to the Chief

Julia Mansfield leek schijnbaar alles aan te kunnen. Van spionnen onder haar stafleden tot een nucleaire dreiging vanuit de Sovjet Unie - in de jaren tachtig was de Koude Oorlog nou eenmaal nog een feit. Alles handelt president Mansfield af met een grote glimlach, zelfs haar impotente echtgenoot thuis.

President Hillary Clinton (Peggy Frankston) in L'État de Grace

Bijna tien jaar geleden was Hillary Clinton al president in de Franse miniserie L'État de Grace. Al was het maar omdat de makers destijds niet hadden kunnen vermoeden dat de voormalige first lady van Bill Clinton uiteindelijk de Democratische voorverkiezingen zou verliezen van die jonge zwarte senator genaamd Barack Obama. Wat vooral opvalt aan Clinton? Haar goede relatie met Grace Bellanger (Anne Consigny), de eerste vrouwelijke president van Frankrijk. Een werkelijkheid waar de Fransen overigens ook nog altijd op wachten.

Actrice Peggy Frankston, die president Hillary Clinton speelde in de Franse miniserie L'État de Grace. Beeld Agences Artistiques
Actrice Peggy Frankston, die president Hillary Clinton speelde in de Franse miniserie L'État de Grace.Beeld Agences Artistiques
Meer over