América Móvil trekt bod in op aandelen van KPN

 Telecombedrijf KPN moet - of kan - voorlopig zelfstandig verder. Het Mexicaanse América Móvil heeft woensdagavond zijn voorgenomen bod ingetrokken. Volgens het bedrijf van Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, wilde KPN alleen verder praten als er meer werd betaald. Beleggers en vakbonden zetten vraagtekens bij de positie van topman Eelco Blok, die de onderhandelingen leidde.

AMSTERDAM - De nieuwe wending in het al maanden durende overnamegevecht kwam voor beleggers onverwacht. De koers van KPN was de laatste dagen juist opgelopen na geruchten dat er een akkoord op handen was over een hoger bod. Carlos Slim liet begin augustus weten voor 2,40 euro per aandeel heel KPN over te willen nemen. Omdat de Mexicanen niet overlegd hadden met de KPN-top en onduidelijk bleven over hun plannen, kwam eind augustus de bevriende Stichting KPN in actie. Die nam de zeggenschap over door het aantal aandelen te verdubbelen. Die tijdelijke maatregel moest de Mexicanen tot overleg dwingen over een beter bod en garanties voor de werkgelegenheid en de nationale veiligheid. Volgens América Móvil is daar de afgelopen maanden diverse keren met de KPN-top over gesproken. Maar er zou geen reactie gekomen zijn op de voorstellen omdat KPN verdere gesprekken afhankelijk wilde maken van een hogere prijs.

'Ontzettend stom', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. 'Ze hadden op het bod moeten ingaan. Nu valt de koers terug naar 2 euro. Dan koopt Carlos Slim gewoon weer aandelen bij. Als de stichting over uiterlijk twee jaar de beschermingswal moet intrekken, heeft hij KPN alsnog voor een koopje.'

De analist verwacht dat de positie van KPN-topman Blok nu onder druk komt te staan. 'KPN had er vanaf het begin gewoon geen zin in. Blok mag beleggers nu uitleggen hoe hij denkt verder te gaan. Dat zal niet eenvoudig zijn, want er zijn veel investeringen nodig en de inkomsten lopen terug.' Ook de beleggersvereniging VEB vindt dat 'KPN heel wat heeft uit te leggen'.

Volgens critici raakte KPN in de problemen doordat de vorige topman, Ad Scheepbouwer, de winsten jarenlang aan de aandeelhouders uitkeerde in plaats van de miljarden te investeren in het bedrijf. KPN wil de Duitse dochter E-Plus verkopen om als 'gezond Nederlands bedrijf' verder te kunnen.

De vakbonden zeggen dat de werknemers blij zullen zijn dat de overname van de baan is, maar dat het wel de vraag is hoe het verder moet nu de Europese telecommarkt beheerst gaat worden door een aantal reuzen. 'Je kunt je afvragen of dit op de lange termijn de beste oplossing is voor KPN. Het kan een interessant brokje zijn voor andere partijen', zegt De Unie-bestuurder Hans de Jong. Zijn AbvaKabo-collega Joost van Herpen hekelde de stilte bij de KPN-top de afgelopen maanden. Hij benadrukte dat 'het 5 voor 12 is' voor Blok.

Minister Kamp (Economische Zaken) zegt kennis te hebben genomen van het besluit van América Móvil. Hij heeft vertrouwen in de toekomst van KPN. Dat meldde zelf het bericht van de Mexicanen te bestuderen. De Stichting KPN wilde geen commentaar geven.

Pagina 11: Ziggo wijst overnamebod af

undefined

Meer over