Amélie wint meeste Europese filmprijzen

De Franse film Le fabuleux destin d'Amélie Poulain is zaterdag in Berlijn uitgeroepen tot beste Europese film van het afgelopen jaar....

Van onze verslaggever

De romantische komedie Le fabuleux destin d'Amélie Poulain werd door de selectiecommisie van het festival van Cannes gemist. De beledigde producenten weigerden een inderhaast georganiseerde openluchtvoorstelling tijdens het festival. Sinds zijn première in mei breekt Amélie alle records in Frankrijk, maar hij heeft ook veel succes in Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten. De film gaat komende donderdag in Nederland in première.

Er waren meer prijzen voor de Franse film. Isabelle Huppert werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in La pianiste van Michael Haneke, terwijl de filmcritici hun prijs gaven aan La vie est tranquille van Robert Guédiguain.

Ben Kingsley kreeg de acteurs prijs voor zijn rol in Sexy Beast, de scenarioprijs ging naar de internationale coproductie No Man's Land en tot beste documentaire werd Black Box Germany van de Duitser Andres Veiel uitgeroepen.

De Spaanse regisseur Achero Manas kreeg de Fassbinder Award voor de 'Europese ontdekking van het jaar'.

Meer over