Ambulancepersoneel in Amsterdam ook in actie

In navolging van de brandweerlieden voert nu ook Amsterdams ambulancepersoneel actie tegen de nieuwe CAO-afspraken. De verpleegkundigen rukken alleen nog uit voor spoedgevallen, liet een woordvoerder van de GGD vrijdag weten....

De overige minder spoedeisende ritjes, het besteld vervoer van en naar ziekenhuizen, komt nu in handen van de particuliere ambulancedienst VZA. Volgens de zegsman gaat het om tientallen gevallen. Daardoor loopt het vervoer behoorlijke vertraging op.

In tegenstelling tot de brandweermannen en -vrouwen heeft het ambulancepersoneel zich niet ziek gemeld. Het is nog niet duidelijk hoe lang zij nog actie blijven voeren.

Het gemeentelijke ambulancepersoneel valt net als de brandweer onder de CAO voor gemeenteambtenaren. Omdat ook hun functie behoort tot de categorie zware beroepen, kwamen ook de ambulancemedewerkers in aanmerking voor het Funtioneel Leeftijds Ontslag (FLO), dat erin voorzag dat ze op hun 55ste met pensioen konden.

In het CAO-akkoord dat de bonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten dinsdag bereikten, wordt het FLO geleidelijk afgeschaft. De brandweerlieden zijn daartegen massaal in actie gekomen. Ambulancepersoneel roert zich vrijdag voor het eerst.

Lang niet al het ambulancepersoneel in Nederland is in overheidsdienst. Een deel werkt voor particuliere ambulancediensten. Die werknemers gaan pas met 59 jaar met vervroegd pensioen.

Meer over