Ambitieuze en loyale Van Dam verruilt Kamer voor kabinet

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam (37) wordt staatssecretaris van Economische Zaken. Haagse bronnen bevestigen dat hij de functie overneemt van partijgenoot Sharon Dijksma. Zij gaat Wilma Mansveld vervangen, die vorige week afzwaaide als staatssecretaris van Infrastructuur en milieu.

PvdA'er Martijn van Dam Beeld anp
PvdA'er Martijn van DamBeeld anp

Kamerlid Van Dam meldde zich begin 2012 na de val van Job Cohen als eerste in de race om het partijleiderschap van de PvdA. In een vlot filmpje op zijn Facebookpagina kondigde hij zijn kandidatuur aan. Tijd voor frisse wind, wilde hij duidelijk maken. Stap twee was een interview bij DWDD. Maar Matthijs van Nieuwkerk bleek voor Van Dam een wolf in schaapskleren. De presentator legde hem op de pijnbank en concludeerde na een ongemakkelijke vijftien minuten: 'Het wordt helemaal niks.'

Van Dams kansen op het partijleiderschap waren verkeken. Zijn carrière leed er niet onder. Geestverwant Diederik Samsom greep de macht binnen de partij. Samsom formeerde na succesvolle verkiezingen een kabinet met Mark Rutte, maar bleef zelf fractieleider. Van Dam werd zijn rechterhand in de fractie.

Martijn van Dam (Zoetermeer, 1978) studeerde technische bedrijfskunde in Eindhoven. Tijdens zijn studie werd hij actief voor de lokale PvdA. Eerst bij de Jonge Socialisten, waar hij een jaar voorzitter van was, daarna in de gemeenteraad. Hij was lid van het campagneteam in 1998 en werd in 2001 fractievoorzitter in de raad van Eindhoven.

Twee jaar later maakte hij de overstap naar de Tweede Kamer. Tussen 2003 en 2012 profileerde hij zich als Kamerlid in de media. De afgelopen drie jaar was hij daar minder aanwezig, maar binnenskamers speelde hij een grote rol als 'chief whip'. Het was zijn taak om als vicefractievoorzitter Kamerleden in het gareel te houden.

Vrij Nederland voorspelde deze zomer dat hij op weg was naar het ministerschap. Zo verging het immers ook de vorige vicefractievoorzitter: Jeroen Dijsselbloem. Van Dam maakt een tussenstap, hij mag een jaar bestuurlijke ervaring opdoen onder de vleugels van een ervaren rot: Henk Kamp.

Hij deelt plek twee van de lijst langstzittende Kamerleden bij de PvdA met zijn baas Diederik Samsom. Alleen collega Khadija Arib heeft meer Haagse ervaring. Zij behoort binnen de fractie tot de kritische types op wie hij de afgelopen periode een oogje moest houden.

Tijdens de bijna dertien jaar in de Kamer koesterde Van Dam altijd een ambitie naar meer. De gooi naar het partijleiderschap in 2012 was geen impulsieve actie. In 2009 bedankte hij voor een plek op de lijst voor het Europees Parlement. Hij beschouwde het als een stap terug. Het leek hem verstandiger zijn kansen af te wachten in Den Haag. Twee jaar geleden zei hij in de Volkskrant dat hij er nog steeds zo over dacht, mocht het partijbestuur hem opnieuw vragen voor Europese verkiezingen.

'Hij is vooral een praktische PvdA'er voor wie het resultaat telt', zegt partijgenoot en oud-Kamerlid Peter van Heemst in februari 2012 over hem. 'Zijn minst sterke punt is de kennis van economie en financiën. Maar hij leert snel.'

Dat vermogen zal hem als onervaren staatssecretaris van Economische Zaken goed van pas komen. Na dertien jaar in de Kamer worden zijn geduld en loyaliteit deze week beloond.

Meer over