Ambitieuze coach met gevoel voor een lolletje staat plots aan de top

Van trainer in de luwte tot de coach van Ranomi Kromowidjojo, de beste zwemster van Nederland. Eigenlijk geheel conform zijn ambites.

Het was ooit half vijf uit bed, om half zes aan de rand van het bad. En dat jaren voor een honorarium van 0 euro. Christiaan Sloof heeft zijn opleiding in zuinig zwemland Nederland achter de rug. Hij werkt sinds een week met de best betaalde en rijkst getalenteerde zwemster van Nederland, Ranomi Kromowidjojo. Dat is een goed bezoldigde baan.

De 26-jarige Culemborger, groot geworden in het bad van DWK (De Waterkip) in Barneveld, maakt sprongen in zijn loopbaan als coach. Zeven jaar trainde hij jeugdige zwemmers in Barneveld, een broedplaats van talent en kwaliteitcoaches.

Bij De Waterkip zwommen toppers als Conny van Bentum, Benno Kuipers, Mark van der Zijden en Thijs van Valkengoed. Trainers die er werkten waren oud-bondscoach André Cats, nu chef de mission van de Nederlandse paralympiërs, Mark Faber, de bondscoach van de paralympische zwemmers, Rian Smit en Mandy van Rooden.

Dat Sloof is doorsgestoten naar de top wekte op de Veluwe geen verbazing. Hij werd bij DWK ondersteund door de vier jaar oudere Stephan Schoon, die hem tussen 2009 en 2011 begeleidde bij zijn cursus 'trainer-coach 3'. Schoon, die nadien koos voor het bedrijfsleven, zag in Sloof een ambitieuze collega.

'De snelheid waarmee dit is alles gegaan, verbaast me wel. Nu al met de beste zwemster van Nederland werken, is niet gering. Maar Chris is nu eenmaal een jongen met ambitie. Daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt. Hij stapte niet voor niks over naar PSV. Hij zou daar Patrick Pearson vervangen, maar hij kreeg als assistent van Marcel Wouda de openwaterzwemmers. Ik kan echt genieten van zijn ontwikkeling', aldus Schoon.

Sloof is geen trainer met een achtergrond op de sportopleidingen van CIOS of ALO. Hij haalde zijn papieren op de interne cursus van de KNZB. Hij is geen wetenschapper. Hij studeerde commerciële economie aan de Johan Cruyff University en liep stages bij Heineken en Coca-Cola. Maar na de lange werk- of studiedagen stond hij 's avonds weer aan de rand van het bad.

In Barneveld wordt de selectie van dertig man getraind door meerdere coaches. Jeroen Dellebeke, nu hoofdcoach bij DWK, zegt dat Sloof al in zijn tijd 'een open mens' was. 'Hij is supergemotiveerd. En hij heeft alles voor zijn zwemmers over.'

Bij DWK deed niemand moeilijk toen Sloof in 2012 naar Eindhoven dreigde te verdwijnen. Bestuurslid Martine Bouw van DWK: 'Wij weerhouden ze niet. Wij zijn eraan gewend dat goede trainers doorstromen naar de top. Wij kunnen ze niets betalen. Toppers in het zwemmen gaan naar de drie nationale trainingcentra's die we in Nederland hebben.'

Ferry Weertman, in Barcelona deze zomer zesde op de WK op de 10 kilometer, zwom nog zijn baantjes met Christiaan Sloof die nu zijn trainer is. Weertman kwam van De Otters in Bussum naar DWK, waar Sloof vervolgens een beginnend trainer werd. In Eindhoven, bij het Nationaal Training Centrum, werd de samenwerking hechter.

'Christiaan lijkt als trainer op Marcel Wouda. Ze werken volgens het systeem van Jan Olbrecht, de fysioloog die we in Eindhoven hebben. Ik geloof in de aanpak van Wouda en van Sloof. Mijn vriendin Sharon van Rouwendaal is naar Frankrijk gegaan, naar Philippe Lucas. Ik heb er wel over gedacht dat ook te doen. Maar ik weet dat het bij mij niet werkt. Daar is trainen vooral rammen, meters maken. Sharon houdt van trainen. Ik houd meer van de wedstrijden.'

Weertman gaat Sloof verliezen als coach. Het belang van olympisch kampioen Kromowidjojo zal voorgaan. De twee, ooit nog zwemmend bij dezelfde jeugdwedstrijden, schijnen een klik te hebben. Weertman: 'Christiaan is een gezellig, vrolijke kerel. Altijd in voor een lolletje. Maar als het serieus moet, dan kan hij serieus zijn.'

undefined

Meer over