Ambassadeur VS op de bres voor jonge immigrant

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur Roland E. Arnall wil samen met het Nederlandse bedrijfsleven naar mogelijkheden zoeken om meer werkgelegenheid te creëren voor de allochtone jeugd....

Arnall zei zich verbonden te voelen met de immiganten in Nederland. Zelf was hij als 13-jarige jongen samen met zijn ouders vanuit Frankrijk naar Noord-Amerika geëmigreerd op de Nederlandse boot de ss Volendam. Begonnen als bloemenverkoper op een straathoek maakte hij ‘the American dream’ waar door te eindigen als miljardair. Zijn vrouw, Dawn, staat nog aan het hoofd van het familiebedrijf, Ameriquest Capital Corporation (ACC), dat groot is geworden door de verkoop van hypotheken aan minvermogenden.

De komst van Arnall heeft lang op zich laten wachten door een reeks aanklachten tegen de praktijken van zijn bedrijf. ACC zou te agressief te werk zijn gegaan en veel geld hebben verdiend met wurgcontracten. Volgens de Amerikaanse wet kan iemand geen ambassadeur worden als er nog een aanklacht loopt. Maar een schikking van 325 miljoen dollar maakte uiteindelijk de weg vrij voor zijn komst.

Arnall gelooft niet dat de klachten tegen de werkwijze van Ameriquest zijn werk in Nederland zullen beïnvloeden. En ook het feit dat hij geen diplomatieke ervaring heeft, zit hem niet dwars. Diplomatieke vaardigheden heeft hij zich tijdens zijn leven als zakenman al eigen gemaakt.

De nieuwe ambassadeur had in ieder geval goed nieuws voor Den Haag. Hij is bereid samen met burgemeester Deetman te werken aan de verhuizing van de ambassade uit het centrum van de stad. ‘Zij willen graag dat wij vertrekken en wij willen graag verhuizen.’

Minister Bot van Buitenlandse Zaken, die hem daags tevoren sprak, kan hij voorlopig niet blij maken met een andere behandeling van zogeheten illegale strijders. ‘Het gaat hier om een uiterst complexe aangelegenheid. Wij worden geconfronteerd met een verschrikkelijke vijand die geen enkele belemmering kent bij het doden of verminken van mensen.’ Meer licht kon hij niet laten schijnen op dit probleem.

Meer over