'Ambassadeur Italië saboteerde Albanië-missie Vranitzky'

Een afluisterschandaal rond de Italiaanse ambassadeur in Tirana, die bekend staat als de onderkoning van Albanië, heeft Rome in ernstige verlegenheid gebracht....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De Albanese krant Independent, die in strijd met haar naam is gelieerd aan de Socialistische Partij, heeft de inhoud onthuld van een paar telefoongesprekken waarin ambassadeur Paolo Foresti politieke instructies geeft aan Tristan Shehu, de rechterhand van president Berisha. De zin die de meeste opschudding heeft veroorzaakt, luidt: 'Als jullie echt klaar zijn voor het akkoord, dan zou ik jullie willen vragen om het niet te sluiten met Vranitzky.'

Foresti zou Vranitzky's inspanningen voor een akkoord over de verkiezingen hebben willen saboteren om daarna een ander akkoord, maar dan uit Italiaanse koker, door te kunnen drukken. Zowel Foresti als Shehu heeft de onthulling tegengesproken, ook nadat de Independent hun het betreffende cassettebandje had laten horen. 'De stem is van mij', gaf Foresti toe, 'maar het geheel is een kwaadaardige montage, een leugen om Italië te treffen.'

Daarna kwam de krant met een nieuwe onthulling: de Albanese premier Fino zou aan zijn Italiaanse collega Prodi hebben gevraagd de ambassadeur terug te roepen. Fino reageerde met een zwak dementi. Later zei hij dat de 'uitstekende betrekkingen' met Rome niet kunnen worden aangetast door 'afzonderlijke episodes'.

Premier Prodi heeft ambassadeur Foresti niet in bescherming genomen. Minister van Buitenlandse Zaken Dini wel, maar hij voegde eraan toe dat de aan Foresti toegeschreven woorden volstrekt niet beantwoorden aan het door Italië gevolgde Albanië-beleid.

Communistische Herstichting, die het lot van de regering-Prodi in handen heeft, en de regeringspartij de Groenen eisen het ontslag van Foresti voordat hij Italië en de door Italië geleide internationale beschermingsmacht nog verder in opspraak kan brengen. De PDS, de grootste regeringspartij, wil opheldering.

Ambassadeur Foresti is een grote vriend van president Berisha. Vorig jaar stond hij in de verkiezingscampagne naast hem op het podium. Ook na het uitbreken van de anarchie is hij de omstreden president, naar men zegt om zakelijke redenen, trouw gebleven. Dat bracht hem in botsing met de linkse partijen in Rome en met de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Tirana, Marisa Lino, die Berisha heeft laten vallen.

Het is onduidelijk hoe de gesprekken zijn afgeluisterd en doorgespeeld naar de pers, en door wie. Door de Amerikanen? Ex-agenten van het oude communistische regime, die nu in dienst staan van de socialisten? Griekse agenten misschien, die Zuid-Albanië bij Griekenland willen inlijven en geen enkel belang hebben bij verkiezingen? Het giftige klimaat in Albanië staat alle hypotheses toe.

Meer over