Ambassades klagen over bescherming

Tientallen ambassades in Den Haag hebben bij het ministerie van Buitenlandse Zaken geklaagd over hun veiligheidssituatie. Eind vorig jaar hebben alle EU-landen en kandidaat-lidstaten, tezamen 27 diplomatieke vertegenwoordigingen, een gezamenlijke brief geschreven....

Op dit moment voelen de ambassadeurs zich van het kastje naar de muur gestuurd. Dit klemt temeer sinds de aanslagen in Madrid. Ze hebben op veiligheidsgebied te maken met Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, de gemeente Den Haag en de AIVD.

Buitenlandse Zaken, momenteel hun directe contact, erkent dat het op het gebied van veiligheid 'hoofdzakelijk als doorgeefluik' dient. Verzoeken om bescherming of politiebegeleiding gaan door naar Binnenlandse Zaken en de gemeente Den Haag.

Topdiplomaten in Den Haag zijn niet onder de indruk van de bescherming die zij in Nederland genieten. Hun klacht werd geschreven nadat in november vorig jaar brand was gesticht in de Turkse ambassade. Daarna vroeg de Turkse ambassadeur om extra veiligheidsmaatregelen, die hij niet kreeg. De Nederlandse autoriteiten vonden het veilig genoeg.

De Turkse ambassadeur, Tacan Ildem, vindt dat Nederland meer rekening moet houden met de inschatting van de risico's die buitenlandse vertegenwoordigingen maken. Op dit moment is het zo dat Nederland over veilig of onveilig beslist. De Franse ambassadeur, Anne Gazeau-Secret, noemt de Nederlandse zorgeloosheid curieus. Ze wijst erop dat Den Haag een stad is met internationale instellingen als het Internationale strafhof, Eurojust en Europol. Bovendien is Nederland over een paar maanden EU-voorzitter. Dat schept verplichtingen, vindt zij.

De gemeente Den Haag lijkt zich bewust van de ernst van de situatie. Burgemeester Deetman heeft deze week bij minister Remkes van Binnenlandse Zaken een verzoek neergelegd om te onderzoeken of Den Haag wel voldoende is voorbereid op eventuele terreuracties.

Buitenlandse Zaken laat weten dat er naar de klacht van de ambassades wordt gekeken. 'In geval van calamiteiten kunnen ze beter 112 bellen', zegt een voorlichtster. Dat gaat sneller dan een eigen aanspreekpunt. Het verzoek om meer politiebescherming is doorgesluisd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meer over