Ambassades doen niet genoeg

De Nederlandse hulp aan landgenoten in buitenlandse gevangenschap schiet tekort. Diplomaten durven misstanden niet aan de kaak te stellen en het is onduidelijk of ze regelmatig gedetineerden bezoeken. De financiële steun voor de circa 2.500 gevangenen is aan willekeur onderhevig.

THEO KOELÉ

DEN HAAG - Dat blijkt uit een onderzoek van de IOB, een onafhankelijke organisatie die het ministerie van Buitenlandse Zaken kritisch volgt. Het onderzoek gaat binnenkort naar de Tweede Kamer, met een reactie van VVD-minister Uri Rosenthal.

De IOB, formeel een onderdeel van Buitenlandse Zaken, maar dankzij een eigen budget in staat deskundigen van buitenaf in te huren, kraakt harde noten in een rapport over de consulaire dienstverlening. Volgens de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie 'bestaat de indruk dat posten (ambassades, consulaten, red.) lokale autoriteiten soms liever niet aanspreken op misstanden en ongelijke behandeling' van gedetineerden. Diplomaten zouden hun relaties met de machthebbers niet op het spel willen zetten.

Daarnaast kunnen de posten niet aantonen dat elke gevangene per jaar minstens twee keer wordt bezocht door een Nederlandse diplomaat, zoals de 'standaard bezoeknorm' voorschrijft. Ze laten het werk deels over aan Epafras, een particuliere hulporganisatie, en aan Reclassering Nederland 'De afstemming met deze partijen kan beter.'

Ten derde plaatst de IOB vraagtekens bij het 'zakgeldbeleid' van Buitenlandse Zaken. 'Wie binnen Europa vastzit, krijgt niks. Daarbuiten krijg je 30 euro per maand. Als er beter naar de detentieomstandigheden werd gekeken, zouden gedetineerden in enkele Europese landen mogelijk wel en die in bijvoorbeeld Australië geen zakgeld krijgen.' De IOB spreekt over 'een zekere willekeur'.

Veel Nederlanders zitten in het buitenland vast wegens drugsdelicten - alle waarschuwingen van Buitenlande Zaken ten spijt. Niettemin heeft iedereen recht op bijstand, zei minister Rosenthal onlangs in een Kamerdebat. Dat ging over Nederlanders die de komende weken met een internationale vloot willen opstomen naar de door Israël hermetisch afgesloten Gazastrook.

undefined

Meer over