Amateurs uit Wales vormen haag voor schutters uit Heerenveen

Heerenveen bewaart prettige herinneringen aan de eerste officiële Europese trip uit de clubgeschiedenis. In het roemruchte Arms Park, het rugbystadion van Cardiff, werden de amateurs van Ton Pentre, de nummer drie van Wales, met 0-7 afgeslacht....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het was de tweede overwinning van Heerenveen in de Intertoto-competitie. Vorige week werd in het eigen Abe Lenstra de Deense semi-profs van Naestved met 2-1 verslagen. Heerenveen leidt in groep 4. De plots populaire zomercompetitie met uitzicht op Europees voetbal valt voorlopig vooral op door de enorme krachtsverschillen.

Ton Pentre heeft de bijnaam 'The Bulldogs'. Daarvan bleek weinig in Cardiff. De spelers van de nummer drie uit de competitie van Wales bleken slechts onschuldige keffertjes. Ze maakten hun Europese debuut. Pas bij 7-0 stopte de scoringsdrift van de ploeg van trainer Foppe de Haan. De doelpunten kwamen van verdediger Hansma (2), invaller Tammer (2) en Regtop (ook 2) en de Deen Tomasson, die vorige week nog vakantie had. Haast folkloristich was de afloop van de wedstrijd. De voetballers van Ton Pentre vormden na afloop een erehaag voor de Friezen. Ze waren ook zeer blij met de blauw-witte shirts met de pompebledden. Naar Arms Park waren tweehonderd Friezen meegereisd.

Heerenveen heeft in groep 4 na twee wedstrijden zes punten, al vier meer dan Bekescsaba uit Hongarije dat twee keer gelijk speelde, zaterdag met 3-3 bij Naestved. De Friezen spelen op 15 juli thuis tegen de Hongaren.

De nummers een van de twaalf groepen en de beste vier nummers twee plaatsen zich voor de achtste finale van de Intertoto. Uiteindelijk levert het toernooi vier clubs op voor de voorrondes van de UEFA-beker. Die vier worden aan elkaar gekoppeld, zodat twee het hoofdtoernooi bereiken.

FC Groningen, dat uitkomt in groep 9, was vrij. Groningen won vorige week met 2-1 van Boby Brno en is tweede met drie punten uit één duel. Ceahlaul Piatra Neamt uit Roemenië won in België met 2-0 van Beveren en is koploper met zes uit twee. FC Groningen speelt komend weekeinde thuis tegen Etar Tarnovo uit Bulgarije, dat thuis met 3-2 van Brno won.

CARDIFF: Intertoto, groep 4: Ton Pentre (Wal) - Heerenveen 0-7. 10. Hansma 0-1, 15. Regtop 0-2, 25. Hansma 0-3, 52. Tammer 0-4, 67. Tammer 0-5, 78. Tomasson 0-6, 80. Regtop 0-7. Toeschouwers: 1500. Gele kaart Heerenveen: Hansma, Sier.

Heerenveen: l'Ami; Doesburg (46. Schoenmakers), Hansma, Pastoor, Sier; Roelofsen, Tomasson, De Visser; Hellinga (46. Tammer), Bijl (71. Wouden), Regtop.

Naestved (Den) - Bekescsaba (Hong) 3-3.

Stand: Heerenveen 2-6 (9-1), Bekescsaba 2-2 (5-5), Leiria (Por) 1-1 (2-2), Naestved 2-1 (4-5), Ton Pentre 1-0 (0-7).

Groep 9: Etoer Tirnovo (Bul) - Boby Brno (Tsj) 3-2, SK Beveren (Bel) - Neamt (Roe) 0-2.

Stand: Neamt 2-6 (4-0), Groningen 1-3 (2-1), Tirnovo 2-3 (3-4), Beveren 1-0 (0-2), Brno 2-0 (3-5).

Meer over