Amanda Knox vrijgesproken door Hoge Raad Italië

Het hooggerechtshof in Italië heeft de veroordeling van de Amerikaanse Amanda Knox nietig verklaard en haar ontslagen van rechtsvervolging. Knox en haar voormalige Italiaanse vriend Raffaele Sollecito werden ervan beschuldigd dat zij in 2007 de destijds 21-jarige Meredith Kercher hebben vermoord. Ook de veroordeling van Sollecito is nietig verklaard.

Amanda Knox Beeld reuters
Amanda KnoxBeeld reuters

De uitspraak van het Hof komt als een verrassing. Verwacht werd dat de zaak moest worden overgedaan of dat de eerdere vonnissen zouden worden gehandhaafd.

Knox weigerde naar Italië te reizen om de uitspraak bij te wonen. Een vertegenwoordiger van Knox in het Amerikaanse Seattle zei 'dolblij' te zijn met de uitspraak. 'De wetenschap dat ik onschuldig ben, heeft mij kracht gegeven in deze zwarte tijden van beproeving'.

Doorgesneden keel

De 21-jarige Meredith Kercher werd in november 2007 halfnaakt en met doorgesneden keel aangetroffen in haar slaapkamer in een appartement dat zij met Knox en anderen deelde in de middeleeuwse stad Perugia. Volgens de Italiaanse justitie was de Britse het slachtoffer geworden van een uit de hand gelopen seksspel onder invloed van drugs.

Knox en haar toenmalige Italiaanse vriend Raffaele Sollecito verklaarden op de bewuste avond niet eens in het appartement te zijn geweest, maar moesten toegeven dat hun geheugen door marihuanagebruik op die avond niet helemaal betrouwbaar was.Ze veranderde steeds haar verklaring en beschuldigde haar baas en barman Patrick Lumumba.

De vermoorde Meredith Kercher. Beeld AP
De vermoorde Meredith Kercher.Beeld AP

Zaak moest over

Voor de moord op Kercher is in een apart proces een Ivoriaan, Rudy Guede, tot zestien jaar gevangenis veroordeeld. Knox werd in eerste instantie tot 26 jaar cel veroordeeld; haar ex-vriend kreeg 25 jaar. De twee werden in 2011 in hoger beroep echter vrijgesproken. Zij hadden toen vier jaar achter de tralies gezeten.

Vervolgens oordeelde het Italiaanse Hof van Cassatie dat het vonnis niet deugde en het hoger beroep overgedaan moest worden. Knox, die naar de Verenigde Staten was vertrokken, werd bij verstek tot 28,5 jaar veroordeeld.

Sollecito, die van de autoriteiten Italië niet uit mocht, kreeg 25 jaar cel. Volgens zijn advocate Giulia Bongiorno is Sollecito onschuldig en het slachtoffer van zeer slordig recherchewerk. Zijn dna werd aangetroffen op de behasluiting van Meredith Kercher, maar is volgens twee forensische experts onbruikbaar. De behasluiting werd pas zes weken na de moord meegenomen uit haar slaapkamer en ook nog eens door politieagenten met vieze handschoenen

Ook Knox heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Zij woont in Seattle waar ze werkt in een boekhandel en geregeld artikelen schrijft voor de plaatselijke krant West Seattle Herald.

Raffaele Sollecito Beeld ap
Raffaele SollecitoBeeld ap
Meer over