Amal Clooney en Cherie Blair strijden op Maldiven

De Maldiven staan bekend om hun hagelwitte stranden en welwillende houding jegens belastingvluchtelingen, maar nu zijn de 1.190 koraaleilanden in de Indische Oceaan het decor van een bijzondere strijd tussen de twee bekendste advocaten van Engeland: Cherie Blair en Amal Clooney. Inzet: het lot van een gevangen gezette ex-president.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het is een paradijs met veel politieke onrust. In 2012 werd de eerste democratisch gekozen president Mohamed Nasheed bij een staatsgreep uit zijn ambt gezet en opgevolgd door Abdulla Yameen, die eilandengroep op autocratische wijze bestiert. In een politiek showproces, zoals Amnesty het zag, werd Nasheed eerder dit jaar op basis van de terrorismewetgeving veroordeeld tot 13 jaar cel. De rechters waren eerder in het proces actief als getuigen van de aanklager.

Tekst gaat verder onder de foto.

Cherie Blair. Beeld EPA
Cherie Blair.Beeld EPA

Grote zaken

De 48-jarige Nasheed, een oceanograaf, heeft nu de hulp ingeroepen van mensenrechtenadvocate Amal Alamuddin, beter bekend als Amal Clooney. Ze staat al jaren bekend als een topadvocate en na haar huwelijk met de bekende acteur krijgt ze de ene grote zaak na de andere. Zo heeft ook de Griekse regering bij het terughalen van de Elgin Marbles de juridische bijstand gevraagd van de 37-jarige Libanese. De voormalige premier van de Oekraine, Joelia Volodymyrivna Tymosjenko, behoort eveneens tot haar clientèle.

Vrouw van de ex-premier

In de Maldiven-zaak vindt ze een andere bekende topadvocate tegenover zich, in de persoon van Cherie Blair. De vrouw van de ex-premier, oprichter van het advocatenkantoor Omnia Strategy, staat Abdulla Yameen bij. Hij ontkent Nasheed, een vriend van David Cameron en Barack Obama, op politieke gronden in de gevangenis te hebben gestopt, zoals Clooney beweert. Blair adviseert het gezag in de Maldiven ook bij 'staatkundige hervormingen' die moeten leiden tot meer 'transparantie en toerekenbaarheid'.

Blair zei fel tegen de roep om sancties te zijn. Volgens haar gaat het om een 'jonge democratie' die in een 'overgangsproces' zit. Vorige week kreeg Clooney steun van Cameron, die Yameen opriep om zijn rivaal vrij te laten, evenals alle andere politieke gevangenen.

De Maldiven. Beeld
De Maldiven.Beeld
Meer over