Alvast tien verhalen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: een column van Wouter Bos over de studentenprotesten, het perfecte filmcitaat uitgeplozen en een interview met José van Dijck, zij wordt de eerste vrouwelijke president van de KNAW.

redactie
Vrouwen kijken naar gewapende soldaten bij een militaire basis in Perevalne in de Krim. Beeld Thomas Peter / Reuters
Vrouwen kijken naar gewapende soldaten bij een militaire basis in Perevalne in de Krim.Beeld Thomas Peter / Reuters

Het is wetenschappelijk bewezen: vrouwen vallen voor helden (+): Een oorlogsheld krijgt meer kinderen dan Jan Soldaat. 'Onze studie biedt mogelijk een evolutionaire verklaring voor de populariteit om bij IS te gaan vechten, ondanks de enorme risico's' zegt VU-hoogleraar evolutionaire psychologie Mark van Vugt.

Vier studenten bedachten het Uber en Airbnb voor de fiets (+): Cycleswap. 'Zonder hun waren we waarschijnlijk niet op het idee gekomen. Bedrijven als Uber en Airbnb hebben deze markt geopend.'

'Op Nederlandse universiteiten gaat de emancipatie traag' (+): José van Dijck (54) wordt de eerste vrouwelijke president van de KNAW. 'De overheid wil direct nut zien, maar zo werkt wetenschap niet.'

Jose van Dijck, de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Beeld Jiri Buller
Jose van Dijck, de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).Beeld Jiri Buller

Wouter Bos in zijn column over Spijkers, psychiaters en het Maagdenhuis (+): 'Wie tracht gedrag van mensen of instituties te sturen op basis van te simpele targets, lokt strategisch gedrag uit.'

Filmmakers over het perfecte filmcitaat (+): De Nederlandse film telt weinig algemeen bekende citaten. Bor Beekman sprak twee bedenkers van twee klassiekers: Gerard Soeteman ('Houdt het dan nooit op?') en Dick Maas ('Maar buurman, wat doet u nu?')

Verfrissende memoires van een it-girl uit de jaren 80 (+): Actrice en model Anjelica Huston groeide op in de wereld van glamour en film en kan daarover erg leuk vertellen. Dat heeft ze nu ook gedaan, in een tweedelige autobiografie.

Mick Jagger, Jerry Hall en Anjelica Huston. Beeld Ron Galella / WireImage
Mick Jagger, Jerry Hall en Anjelica Huston.Beeld Ron Galella / WireImage

Steeds meer mensen durven Showgirls een goede film te noemen (+): Columniste Floortje Smit legt uit dat een film soms postuum alsnog de roem krijgt die ze verdient. Maar soms ook niet.

Madonna had een zware week (+): Aaf Brandt Corstius legt uit waarom Madonna alleen nog op gympen loopt en houvast zoekt bij een Franse cartoonist.

Madonna en cartoonist Luz. Beeld Twitter
Madonna en cartoonist Luz.Beeld Twitter

'Boekenweekgeschenk is het stiefkindje van de literatuur' (+): Zestien Boekenweekgeschenk- en essayschrijvers kwamen dinsdagavond bijeen om de 80ste Boekenweek in te luiden.

De zestien schrijvers op een rij. Beeld Raimond Wouda
De zestien schrijvers op een rij.Beeld Raimond Wouda

Sylvia Witteman ging langs bij de Hallen in Amsterdam (+): 'Een mooie, honderd jaar oude remise, waar vroeger de trams kwamen slapen als ze voor die dag uitgetingeld waren, is toen er even niemand keek omgekat tot hipsterhemel.'

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Meer over