Alvast tien verhalen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: Het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn, de vluchtelingencrisis in Calais en schrijfster Karin Amatmoekrim.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Bedrijven betrokken bij Julianabrug zwijgen

De gemeente Alphen aan de Rijn gaf projectontwikkelaar Mourik Groot-Ammers en bruggenspecialist BSB Staalbouw opdracht om de zestig jaar oude Koningin Julianabrug te renoveren. Gisteren zou het beweegbare deel van de brug worden geplaatst, bij het vervoer liep het mis. De twee bedrijven willen niks zeggen over de toedracht van het ongeluk.

Plus-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

null Beeld anp
Beeld anp

Heropening Griekse beurs luidt vrije val in

De beurs van Athene heeft gisteren na vijf weken gesloten te zijn geweest, de grootste koersdaling in tientallen jaren voor zijn kiezen gekregen. In de eerste minuten zakte de belangrijkste beursindex Athens General Composite met 23 procent, maar rond het middaguur was een kwart van dat verlies alweer goedgemaakt.

Pensioengerechtigden komen geld halen in een vestiging van Piraeus Bank op Kreta. De banken werden drie weken gesloten gehouden om een bankrun te voorkomen. Beeld reuters
Pensioengerechtigden komen geld halen in een vestiging van Piraeus Bank op Kreta. De banken werden drie weken gesloten gehouden om een bankrun te voorkomen.Beeld reuters

'Zeevonk is vooral heel mooi'

Gevaarlijk, nee hoor, de zeevonk is vooral heel mooi, zegt de Groningse marien biologe Karin de Boer. Het eencellige organisme, dat gewoonlijk rood is, geeft een blauwig licht wanneer het in beweging komt.

Zeevonk in de Noordzee. Beeld anp
Zeevonk in de Noordzee.Beeld anp

Vluchtelingencrisis vergt pan-Europese aanpak

In het commentaar schrijft chef Opinie Arnout Brouwers: 'De vluchtelingencrisis vergt een pan-Europese aanpak - niet alleen een hoger hek bij Calais. Dat hier twee grote, trotse Europese naties eigenlijk blijven steken in de wens een beter hek te bouwen, illustreert hoezeer de nationale elites in Europa zich stukbijten op deze kwestie.' (+)

Vluchtelingen proberen over een veiligheidshek te klimmen in de buurt van Calais, Frankrijk. Beeld afp
Vluchtelingen proberen over een veiligheidshek te klimmen in de buurt van Calais, Frankrijk.Beeld afp

Activist of journalist?

Begin dit jaar werd journaliste Fréderike Geerdink in Diyarbakir opgepakt door de Turkse anti-terrorismepolitie. Bang was ze niet, ze vond het vooral interessant. (+)

Fréderike Geerdink. Beeld afp
Fréderike Geerdink.Beeld afp

Durft Ajax vooruit te voetballen?

Ajax heeft onder trainer Frank de Boer niet vaak agressief en gedurfd gevoetbald. Dinsdagavond moet het afrekenen met Rapid Wien. Een analyse van Willem Vissers. (+)

Teleurstelling bij Viktor Fischer (L) en Joel Veltman (R) van Ajax na het weggeven van een 0-2 voorsprong tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Rapid Wien in de voorronde van de Champions League. Beeld anp
Teleurstelling bij Viktor Fischer (L) en Joel Veltman (R) van Ajax na het weggeven van een 0-2 voorsprong tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Rapid Wien in de voorronde van de Champions League.Beeld anp

Mijn moeder zei: 'Die naam gaat tegen je werken in dit land.'

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Robert Vuijsje onderzoekt het in een reeks interviews. Deze week: schrijfster Karin Amatmoekrim: 'Ik begreep al vroeg dat de ander een bedreiging vormt.' (+)

Karin Amatmoekrim. Beeld Robin de Puy
Karin Amatmoekrim.Beeld Robin de Puy

Cowboy Gerard, de radio-dj die paragnost werd

Het Eeuwige Leven van Gerard de Vries (1933-2015). Cowboy Gerard werkte decennia als radio-dj, maar hij was ook de paragnost die het in de zaak-Vaatstra bij het rechte eind had. Gerard de Vries werd 81 jaar. (+)

Gerard de Vries. Beeld Jaap Schut
Gerard de Vries.Beeld Jaap Schut

'Ik houd al mijn hele leven van dino's'

Dit ben ik, een portret van een kind in zijn slaapkamer, deze week: Berger Moritz (8). 'Ik vind voetbal en tennis leuk. Maar ik zit niet op een sport, want dat lijkt vaak leuker dan het is.' (+)

Berger Moritz (8). Beeld Adriaan van der Ploeg
Berger Moritz (8).Beeld Adriaan van der Ploeg

Tip: haal nooit iemand spontaan op van Schiphol

Sylvia Witteman ging tijdens het drukste weekend van het jaar op Schiphol haar dochter ophalen, daar zag zij een echtpaar dat nerveus stond te wachten op hun dochter en haar kersverse echtgenoot. 'Nou, ik hou mijn hart vast', sprak de vader, 'als je tijdens je huwelijksreis al bonje krijgt...' (+)

Schiphol tijdens het drukste weekend van het jaar. Beeld anp
Schiphol tijdens het drukste weekend van het jaar.Beeld anp

Volkskrant Select

Vanaf vandaag verschijnt Volkskrant Select alleen nog maar op de site, en niet meer als aparte app. Lees hier waarom.

Meer over