Alvast tien verhalen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: het museum van Damien Hirst, is warme melk écht een slaapmiddel en bezuinigingen in Saoedi-Arabië.

Redactie
Werk van John Hoyland in het museum van Damien Hirst in Londen. Correspondent Patrick van IJzendoorn ging op reportage. Beeld epa
Werk van John Hoyland in het museum van Damien Hirst in Londen. Correspondent Patrick van IJzendoorn ging op reportage.Beeld epa

Israëlische leger schiet vijf Palestijnen dood in Gaza

Het geweld in Israël en op de Westelijke Jordaanoever is vrijdag overgeslagen naar de Gazastrook. Vijf Palestijnen werden volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza doodgeschoten door Israëlische militairen toen zij en honderden andere demonstranten oprukten naar de Israëlische grenspost Erez.

Een Palestijnse demonstrant gooit stenen naar Israëlische troepen in Hebron Beeld epa
Een Palestijnse demonstrant gooit stenen naar Israëlische troepen in HebronBeeld epa

Lage olieprijs dwingt Saoedi-Arabië tot keihard bezuinigen

Geen nieuwe auto's, dure reisjes of prijzig vastgoed meer; ambtenaren in Saoedi-Arabië moeten hun uitgavenpatroon fors terugschroeven. Dat blijkt uit geheime overheidsdocumenten in handen van de Britse krant The Guardian. De ingrijpende bezuinigingen in de publieke sector zijn noodzakelijk vanwege de aanhoudend lage olieprijs, die het land in een financiële crisis heeft gestort.

Een '(+)' achter een artikel?
Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Auto's rijden langs een bord met de afbeelding van koning Salman Beeld AP
Auto's rijden langs een bord met de afbeelding van koning SalmanBeeld AP

Gemeenten gaan 10.000 asielwoningen regelen

Gemeenten gaan de komende zes maanden proberen om woningen aan te bieden aan 10.000 asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben maar nog in asielzoekerscentra zitten. Dat is de uitkomst van overleg vrijdagochtend op het Binnenhof tussen het kabinet en vertegenwoordigers van gemeenten en provincies.

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en en Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie na afloop van een overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Interprovinciaal Overleg (IPO) over de vluchtelingenopvang Beeld ANP
Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en en Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie na afloop van een overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Interprovinciaal Overleg (IPO) over de vluchtelingenopvangBeeld ANP

Suriname van nu richt zich op regio

Meer burgers uit Nederland vestigen zich in Suriname dan omgekeerd. De Nederlandse fixatie op Bouterse belemmert het zicht op ingrijpende ontwikkelingen, betoogt Peter Meel, historicus van de Universiteit Leiden in een opinie artikel.

Drukte op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Paramaribo. Beeld Guus Dubbelman/ De Volkskrant
Drukte op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Paramaribo.Beeld Guus Dubbelman/ De Volkskrant

Interview Karl Ove Knausgård: 'Schrijven maakt me vrij'

Schrijver Karl Ove Knausgård is deze week gasthoofdredacteur van Volkskrant Magazine. In dit interview (+) is hij openhartig over zijn werk, zijn vader en Hitler. "Hitler en ik hebben wat gemeen: een volle zaal kunnen toespreken maar moeite met een persoonlijk gesprek."

null Beeld David Sandison
Beeld David Sandison

Met Messi lijden alle voetbalfans

De knieblessure van Lionel Messi is niet alleen vervelend voor zijn ploeg (Barcelona) en zijn land (Argentinië). Welbeschouwd is de absentie van de ster een pijnpunt voor alle voetbalfans waar ook ter wereld, zo schrijft Sergio Levinsky, Argentijnse voetbaljournalist en socioloog (+).

Lionel Messi is gevloerd: hij heeft een ernstige knieblessure. Beeld ap
Lionel Messi is gevloerd: hij heeft een ernstige knieblessure.Beeld ap

Hoe is het nieuwe museum van Damien Hirst?

Kunstenaar Damien Hirst heeft in Londen een museum geopend. De Newport Street Gallery ligt verscholen tussen een drukke spoorweg, loodgieters en council estates in de Zuidlondense wijk Vauxhall. Hier wil Hirst kunstliefhebbers hier laten meegenieten van zijn collectie, die anders toch maar ligt te beschimmelen in zijn landgoed. Hoe ziet dat eruit? Correspondent Patrick van IJzendoorn ging op reportage (+).

Werk van John Hoyland in het museum van Damien Hirst in Londen. Beeld epa
Werk van John Hoyland in het museum van Damien Hirst in Londen.Beeld epa

'Wij hebben een burgeroorlog voorkomen'

Een Nobelprijs voor de Tunesische vakbeweging: meer dan verdiend. 'Wij hebben een burgeroorlog voorkomen in Tunesië.' Rob Vreeken schreef een portret (+).

Mensen demonstreren voor het regeringspaleis in Tunis, Tunesië. Beeld afp
Mensen demonstreren voor het regeringspaleis in Tunis, Tunesië.Beeld afp

Slaap je beter van warme melk?

Het is zo'n advies dat je van je oma krijgt, een tip die voorkomt in de talloze lijstjes op internet, maar ook een remedie die jarenlang in een Amerikaans advertentiecampagne werd aangeprezen: een beker warme melk tegen bedtijd helpt bij een goede nachtrust. Is dat een van de vele slaapfabels of klopt die volkswijsheid? Ellen de Visser zocht het uit (+).

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

Column Sylvia Witteman: Handleiding voor poetsvrouwen

De titel A Manual for Cleaning Women (Handleiding voor poetsvrouwen) sprak begrijpelijkerwijs niet enorm tot de verbeelding, maar toen Sylvia Witteman het titelverhaal las, was ze meteen verkocht (+).

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Plusbericht
Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Meer over