Alvast tien verhalen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: onthullingen van Johan V., 's werelds beste langeafstandsloper Haile Gebrselassie en Le Corbusier, architect met fascistische trekjes.

Door de redactie
Demonstranten in Burundi zijn woedend op hun president. Beeld afp
Demonstranten in Burundi zijn woedend op hun president.Beeld afp

De wereldwijde stijging van de zeespiegel ging de laatste jaren niet langzamer, zoals het even leek, maar mogelijk juist sneller. Dat meldt een team van onderzoekers nadat ze de metingen met peilstations en kunstmanen nog eens grondig onder de loep hebben genomen. Het zeewater staat nu 6 centimeter hoger dan in 1994.

Een heilige is hij echt niet, zegt Romano van der Dussen. Maar een vrouw verkrachten? Dat zou hij niet kunnen. Toch zit de 42-jarige Nederlander al elf jaar vast in Spanje, wegens aanranding, verkrachting en diefstal met geweld. Portret van een eeuwig probleemkind. (+)

Fred Teeven en drugscrimineel Cees H. sloten hun 'witwasdeal' niet, zoals steeds wordt beweerd, in ruil voor het verstrekken van informatie over drugsbaron Johan V., maar juist voor het verzwijgen daarvan. Dat zei V.'s advocaat maandag tijdens een rechtszaak over V.'s belastingschuld van 123 miljoen euro.

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Het beeld doet aan carnaval denken, maar de aanleiding is verre van feestelijk. In Burundi uitten jongeren hun woede over president Pierre Nkurunziza, die opnieuw verkozen wil worden. Het viel fotoredacteur Frank Schallmaier op dat ze daarbij alles ter hand namen wat de straat hen bood: takken en bladeren, dode vogels of schmink van roet.

Het afscheid van Haile Gebrselassie als wedstrijdloper komt als een verrassing. De beste langeafstandsloper aller tijden is uitgegroeid tot een ambassadeur van Afrika. Met zijn miljoenen aan prijzengeld bouwde hij in geboorteland Ethiopië een zakenimperium op. (+)

Le Corbusier begreep de mens niet, en dat maakte zijn stedenbouw ondeugdelijk. Daarbovenop was hij ook nog eens een fascist. Deze harde woorden over Frankrijks meest geliefde architect staan in drie recentelijk verschenen boeken. Het Centre Pompidou in Parijs herdenkt zijn vijftigste sterfdag met een grote expositie. (+)

Een bezoek aan het tuincentrum, dat is volgens columniste Sylvia Witteman toch 'alsof je op je sterfdag je eigen grafzerk mag uitkiezen. Goed bedoeld, maar toch een tikje schrijnend.' (+)

Architect Le Corbusier in Venetië (1965) Beeld getty
Architect Le Corbusier in Venetië (1965)Beeld getty

Acteur Kenneth Herdigein is trots op zijn Nederlandse paspoort, vertelt hij Robert Vuijsje in de interviewserie Land van afkomst. Maar als hij de deur uitgaat, zien anderen hem als Surinamer. 'Ook ik maak mee dat mensen hun tas steviger vast pakken als ze me zien.' (+)

'Waarom winnen covers van Z!, Fox of Privé nooit de titel mooiste cover van het jaar?' vraagt bladendokter Robert van Vuure zich af. 'Het blad Fox (zeg maar: seks) zou bij de genomineerden moeten horen. Twee, vier of zes tieten? Vanaf de zijkant, van voren, van achteren, van boven, van onderen? Ga er maar aan staan, het is een vak.' (+)

'Je kunt beter pleiten voor een Groot-Brittannië' vindt Ross Douthat, columnist van de New York Times. 'Dan moet je, met overtuiging en zonder schaamte, het verleden van het Verenigd Koninkrijk als wereldmacht erbij halen, waarvoor de Schotten net zo hebben gestreden als de Engelsen.' (+)

Z! Amsterdamse Straatkrant Beeld Z!
Z! Amsterdamse StraatkrantBeeld Z!
Meer over