Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: de eclips van morgenochtend, of het wel ethisch verantwoord is dat Jeroen Akkermans scherven meenam van de MH17-rampplek en een interview met NAC-speler 'Adje Houdini'.

Redactie
Chantal Janzen. Beeld Frank Ruiter
Chantal Janzen.Beeld Frank Ruiter

Het wordt 'een dubbeltje op zijn kant', zegt de woordvoerder van het KNMI. Tussen halftien en twaalf voor twaalf vanochtend zal de maan een groot deel van de zon verduisteren maar het is nog de vraag of de wolken wel een blik op het verschijnsel toelaten. Mét eclipsbrilletje of lasglas natuurlijk: direct in de zon kijken, of door een cd of ander huis-, tuin- en keukenmiddel, kan de ogen blijvend beschadigen. (+)

Het lijkt onmogelijk dat de coalitie alsnog een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Ze hebben samen simpelweg te weinig zetels in de Provinciale Staten bemachtigd. Dat komt niet door de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP, maar door de dramatische score van VVD en PvdA zelf. Kunnen de charmes van Rutte de coalitie redden? (+)

RTL-correspondent Jeroen Akkermans nam vorig jaar verschillende scherven mee vanaf de MH17-rampplek in Oekraïne. 'De wrakstukken lagen nog altijd onbewaakt op een groot en niet afgezet terrein.' Het materiaal zou bewijzen dat vlucht MH17 is neergehaald door een BUK-raket. Maar is het wel ethisch verantwoord om als journalist bewijsmateriaal van een rampplek mee te nemen?

Elma Drayer bespreekt in haar column het misplaatste medelijden dat deze week de kop op stak nadat een tweede man zelfmoord had gepleegd. Hij was een van de verdachten op de lijst die de politie reconstrueerde nadat de emmer vol condooms uit een appartementenhotel in Valkenburg was onderzocht, daar waar een 16-jarig meisje was aangetroffen door de politie. Op wonderbaarlijke wijze veranderden die twee verdachten in sneue slachtoffers. (+)

De Vlaamse winnaar Bram De Jonghe van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015 gold als een outsider tussen de andere genomineerden. Niet piepjong, wél een talent dat nog zoekende was en in zijn werk van de grote ingrepen is én van het kleine gebaar. Weinig kunstenaars ook die bijvoorbeeld van ronddraaiend shoarmavlees al improviserend nog een boeiende video weet te maken. (+)

Jeroen Akkermans, RTL-correspondent. Beeld ANP Kippa
Jeroen Akkermans, RTL-correspondent.Beeld ANP Kippa

De Rabobank verlaagde vandaag als eerste de spaarrente tot onder de 1 procent. Goede kans dat meer banken volgen. Waar kunt u nog heen met uw spaargeld en andere vragen. (+)

De keuzen van actrice en presentatrice Chantal Janzen (36), morgenavond te zien in College Tour. Ze waakt voor divatrekjes. 'Je bent zo succesvol als je laatste productie.' (+)

Een interview met Adnane Tighadouini en zijn mentor Demi de Zeeuw. Morgenavond wil 'Adje Houdini' NAC ook langs FC Utrecht loodsen. Koester de artiesten, zegt De Zeeuw. 'We maken ze in Nederland monddood.' (+)

Adnane Tighadouini. Beeld Erik Pasman
Adnane Tighadouini.Beeld Erik Pasman

In de column van Peter Buwalda: 'Steeds minder columns, ook in deze krant, gaan over de pianotrio's van Joseph Haydn. Hij componeerde er nochtans 45, wat een ontzettende klus moet zijn geweest: ze allemaal beluisteren kost al veel tijd, zeker als je, zoals ik, stiefkinderen hebt verwekt die al snel tabak krijgen van gepingel en gestrijk.' (+)

De WiBra van Aaf Brandt Corstius over het 'opgeheven en onmiddellijk heropgerichte' K3: 'Wat ik ook mooi vind van De Telegraaf is dat de krant optreedt als een soort Stichting Korrelatie inzake de K3-opheffing. Ze houdt op haar Vrouw-pagina een poll met de prangende gewetensvraag: 'Hoe vertelde je je kind dat K3 stopt?' Met dat probleem zat ik dus niet. Want mijn kinderen weten niet wat K3 is.' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Meer over