Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: vluchtelingenopvang, Jack van Gelder,  bloedspetters en het EK basketbal.

Gestrande vluchtelingen verschansen zich in in wagons op het station van Bicske. Beeld anp
Gestrande vluchtelingen verschansen zich in in wagons op het station van Bicske.Beeld anp

Vluchtelingen

Langzaam maar zeker tonen West-Europese landen zich bereid meer vluchtelingen op te vangen. Groot-Brittannië en Ierland kondigden vrijdag aan 'duizenden' asiel te verlenen. Ook Spanje zinspeelde op een ruimhartiger toelatingsbeleid.

De Britse premier Cameron tijdens een speech in Madrid vandaag. Beeld afp
De Britse premier Cameron tijdens een speech in Madrid vandaag.Beeld afp

Jack van Gelder

NPO Radio 1 heeft Jack van Gelder excuses aangeboden voor de mislukte afscheidsuitzending van de sportpresentator. Het had een mooi afscheid moeten worden, maar het werd een pijnlijke mislukking.

Jack van Gelder. Beeld anp
Jack van Gelder.Beeld anp

Bridge

Een leek kan er honderd keer naar kijken en snapt het nog niet. Vier mannen aan een vierkante tafel, met een schot in het midden zodat partners elkaar niet kunnen zien. Wat geschuif met een soort plank waarop speelkaarten liggen. Maar een beetje bridgespeler ziet de filmpjes en weet na de bijbehorende uitleg: hier wordt gerommeld(+).

Een still uit een van de filmpjes. Beeld Bridgecheaters.com
Een still uit een van de filmpjes.Beeld Bridgecheaters.com

Commentaar

Het commentaar(+) van Raoul du Pré: 'De hartenkreet van partijvoorzitter Spekman ('naar links!') zal best goed vallen bij de gestaalde kaders van de PvdA. Voor de Kamerfractie in Den Haag echter is Spekmans route onbegaanbaar. De vreedzame coëxistentie met de VVD gaat niet samen met wilde politieke profilering. Het zal de verwarring slechts vergroten.'

Premier Mark Rutte luistert naar de bijdrage van Diederik Samsom (PvdA) tijdens het debat over de opvattingen van de minister-president over de ik-mentaliteit in Nederland. Beeld anp
Premier Mark Rutte luistert naar de bijdrage van Diederik Samsom (PvdA) tijdens het debat over de opvattingen van de minister-president over de ik-mentaliteit in Nederland.Beeld anp

Bloedspetters

Je gaat het pas zien als je het doorhebt.* Wieteke van Zeil over opmerkelijke en veelbetekenende bijzaken(+) in de beeldende kunst. Deze week: bloedspetters.
(*Johan Cruijff)

Detail uit Judith onthoofdt Holofernes Beeld AKG
Detail uit Judith onthoofdt HolofernesBeeld AKG

EK Basketbal

De ene basketbalfreak: 'Ben jij verslaafd aan het spelletje?' De ander knikt: 'Maar jij schrijft en praat er ook nog altijd over!' Mart Smeets in gesprek(+) met bondscoach Toon van Helfteren (64) aan de vooravond van het EK voor landenploegen.

Toon van Helfteren, bondscoach van het mannen basketbalteam. Beeld Klaas Jan van der Weij
Toon van Helfteren, bondscoach van het mannen basketbalteam.Beeld Klaas Jan van der Weij

Vreemdgaan

Bedrieger en bedrogene(+), ze was het allebei. Vallende vorst schreef Désanne van Brederode vanuit het perspectief van de bedrogene. Een gesprek over geheime kamers en onkruid wieden.

Désanne van Brederode. Beeld Valentina Vos
Désanne van Brederode.Beeld Valentina Vos

Column Peter Middendorp

Peter Middendorp over de verdeling(+) van de vluchtelingen: 'Hoe zit het met voorkeuren? Kan een land zeggen: wij hebben geen moslims, dus is het oneerlijk als wij moslims krijgen? Mag je kiezen? Weigeren? Terugsturen? Ruilen? Krijgen we straks dat de Polen zeggen van hey, wij hebben alleen dommen gekregen? Mag Merkel dan zeggen van ja maar jullie zijn zelf ook dommer dan wij?'

Migranten op het station in Bicske, Hongarije. Beeld anp
Migranten op het station in Bicske, Hongarije.Beeld anp

Gebrekkig onderzoek

Het merendeel van de onderzoeken in de psychologie houdt bij herhaling geen stand. De Tilburgse methodologe en co-auteur van deze schokkende studie Michele Nuijten legt uit(+) waar het misgaat, en hoe het anders kan.

Michèle B. Nuijten. Beeld Adrie Mouthaan
Michèle B. Nuijten.Beeld Adrie Mouthaan

Column Sylvia Witteman

'Ik was 20, een luie, arme, cynische student, de belichaming van wat later zo treffend 'de zesjescultuur' zou gaan heten, toen een even merkwaardig als briljant boek mij op de gedachte bracht dat het bedrijven van wetenschap ook léúk kon zijn. Dat boek was The man who mistook his wife for a hat.' Sylvia Witteman schrijft(+) in haar column over de overleden Britse schrijver Oliver Sacks.

'Plus-teken'

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Oliver Sacks Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Oliver SacksBeeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Meer over