Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: Scandinavië verder onder druk door vluchtelingenstroom, cabaretier Hans Sibbel is terug op het toneel en Marijn Rademaker is de nieuwe ster van Het Nationale Ballet.

de Redactie
Regenval belemmert de hulpverlening en verergert de chaos bij de Grieks - Macedonische grens. Grensovergang Idomeni is veranderd in een modderpoel en de vluchtelingen die in de rij staan zijn tot op het bot doorweekt en koud. Beeld anp
Regenval belemmert de hulpverlening en verergert de chaos bij de Grieks - Macedonische grens. Grensovergang Idomeni is veranderd in een modderpoel en de vluchtelingen die in de rij staan zijn tot op het bot doorweekt en koud.Beeld anp

Scandinavië verder onder druk door toestroom vluchtelingen

Scandinavië is, zo blijkt steeds weer uit onderzoek, het rijkste en gelukkigste deel van Europa. Maar de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten en Afrika zet dat goedmoedige paradijs onder druk. De openheid van de Zweden trekt zo veel Syriërs, Irakezen en Eritreërs aan, dat hun buren ook als bestemming in beeld zijn gekomen bij de vluchtelingen. Zij weigeren echter meer migranten op te nemen dan ze al doen. (+)

Plusje?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vluchtelingen op een snelweg in Denemarken, op weg naar Zweden. Beeld ap
Vluchtelingen op een snelweg in Denemarken, op weg naar Zweden.Beeld ap

Wat willen de Russen in Syrië?

Selfies van Russische militairen voor een affiche met de Syrische president Assad en president Poetin met het opschrift 'Een tijd voor moed en echte mannen!'; hypermoderne Russische gevechtsvoertuigen en drones; Russen die een luchtmachtbasis inrichten ten zuiden van de Syrische havenstad Latakia: er zijn steeds meer aanwijzingen dat Rusland bezig is zijn militaire aanwezigheid in Syrië te versterken. (+)

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

De Syrische president Bashar Assad, rechts, met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov in Damascus, Syrië, 2012. Beeld ap
De Syrische president Bashar Assad, rechts, met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov in Damascus, Syrië, 2012.Beeld ap

Wat willen de asielzoekers zelf?

Er zijn inmiddels veel spullen ingezameld voor de asielzoekers, maar vandaag wordt door het Rode Kruis voor het eerst aan de asielzoekers zelf gevraagd wat ze nodig hebben. (+)

Lezer verdient beter dan foute, nietszeggende meningen

Asha ten Broeke las dinsdag een opiniestuk van psycholoog Lester Hoekstra op de Volkskrant-website. Hoekstra vond dat kinderen geleerd moet worden dat krijsen niet helpt. Een leuk stukje opinievorming, zegt Asha, maar vrijwel nergens onderbouwt met iets als feiten of onderzoek. En daar heeft zij dan weer een mening over. 'Zonder feiten is een opinie op zijn best hoogstpersoonlijk en verder nietszeggend, en op zijn slechtst een zielig vehikel voor flauwekul en misinformatie.' (+)

Er zijn ruwweg twee soorten meningen, volgens Asha. 'De eerste gaat over persoonlijke voorkeuren: of je meer van pannekoeken of van patat houdt, dat werk. Hoekstra was in deze categorie gebleven als hij had gezegd: 'Als mijn spruit krijst, wil ik hem het liefst een klap geven.' Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Er zijn ruwweg twee soorten meningen, volgens Asha. 'De eerste gaat over persoonlijke voorkeuren: of je meer van pannekoeken of van patat houdt, dat werk. Hoekstra was in deze categorie gebleven als hij had gezegd: 'Als mijn spruit krijst, wil ik hem het liefst een klap geven.'Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terug van bijna weg

Cabaretier Hans Sibbel staat over een week weer in het theater. Hij overwon een levensbedreigende ziekte en zal zich op het podium opnieuw moeten uitvinden. 'Ik móét optreden. Zonder voelt alles leger.' (+)

Hans Sibbel Beeld Ernst Coppejans
Hans SibbelBeeld Ernst Coppejans

Dit is het tactisch brein achter de rode trui

Koen de Kort is koerskapitein. Het klinkt als de titel van een jongensboek en zo fier staat hij er ook bij. Acht minuten na zijn kopman Tom Dumoulin is De Kort aangekomen in Riaza, finishplaats van de 18e etappe in de Vuelta. De koerskapitein heeft de eerste kaap met succes gerond, nog twee te gaan. (+)

Tom Dumoulin (R) en Koen de Kort van Team Giant Alpecin in actie tijdens een training. Beeld anp
Tom Dumoulin (R) en Koen de Kort van Team Giant Alpecin in actie tijdens een training.Beeld anp

Breed, blond en een beetje narcistisch

Hij mag het uiterlijk hebben van een romantische prins, zelf ziet danser Marijn Rademaker zichzelf vooral als 'niks'. De Volkskrant sprak en volgde hem, op zoek naar het geheim van de nieuwe eerste solist van Het Nationale Ballet. (+)

Marijn Rademaker Beeld Robin de Puy / de Volkskrant
Marijn RademakerBeeld Robin de Puy / de Volkskrant

'Somberheid zal altijd mijn achilleshiel blijven'

Vroeger had cabaretière Sara Kroos (34) het podium nodig om vorm te geven aan haar 'gekte' van depressies en psychoses. Nu wil ze het vooral anderen naar de zin maken. 'Wat toen een storm was, is nu een regenbui.' Lees hier de keuzen van Sara Kroos.

Sara Kroos Beeld Frank Ruiter
Sara KroosBeeld Frank Ruiter

Hoezo, wetenschappelijke colleges 'toegankelijk'?

Toen Aaf studeerde waren colleges saai. Maar die tijd is voorbij. 'Colleges zijn leuk, wetenschap is tof en iemand die college geeft hoeft niet eens wiskunde te hebben gestudeerd, maar kan ook bijvoorbeeld Peter R. de Vries zijn of de oprichter van booking.com - zie de geplande theatercolleges van DeLaMar. En het moet toegankelijk zijn. Zo toegankelijk dat mensen denken dat ze alles van de hersenen weten omdat ze een keer langs die opgewekte professor van DWDD University zijn gezapt.' (+)

DWDD College Beeld Screenshot
DWDD CollegeBeeld Screenshot

Met de Zwaag naar Amerika.

Peter Buwalda schrijft over zijn band met Zwagerman. 'Dat Zwagerman morgen mijn kort verhaal niet leest, vind ik een ramp.' (+)

Joost Zwagerman Beeld Gerrit Serné
Joost ZwagermanBeeld Gerrit Serné
Meer over