Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: een vondelingenkamer in Zwolle, vijf sterren voor Son of Saul en de belofte van Hedwiges Maduro.

Beeld uit Son of Saul. Beeld
Beeld uit Son of Saul.Beeld

Vondelingenkamer

Isala in Zwolle wordt het eerste Nederlandse ziekenhuis met een vondelingenkamer. (+) 'Het is een alternatief voor een radeloze moeder die geen andere uitweg ziet dat haar kind achter te laten in de struiken of erger: in een vuilcontainer', zegt Harm de Haan, voorzitter van de maatschap Gynaecologie en Verloskunde. 'Vrouwen kunnen hun pasgeboren baby anoniem achterlaten, maar we hopen contact te kunnen leggen.'

null Beeld Harry Cock
Beeld Harry Cock

Airbnb

Airbnb heeft de slag om San Francisco gewonnen. Activisten en vakbonden probeerden de huizenverhuursite aan banden te leggen, maar een referendum daartoe is dinsdag met 55 tegen 45 procent weggestemd.

De skyline van San Francisco. Beeld ANP
De skyline van San Francisco.Beeld ANP

Uitdunnende haardos

Criminelen met een uitdunnende haardos moeten zich steeds meer zorgen maken om de man met het wattenstaafje. Met wat achtergebleven dna is in sommige gevallen nu al te bepalen of de dader last heeft van erfelijke kaalheid (+).

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Erdogan

Omdat Erdogan de grens voor vluchtelingen heeft geopend, is hij ook de enige die het lek kan dichten, schrijft Dirk-Jan van Baar in een opiniestuk. 'Niemand in Europa zit op een islamitische lidstaat met 80 miljoen inwoners te wachten, ook niet als het seculiere deel weer zou bovendrijven.'

Erdogan. Beeld AP
Erdogan.Beeld AP

Toch door vernietigingskamp

Hoe verfilm je de ergste horror die de mensheid heeft gekend? (+) László Nemes plaatst in zijn overrompelende debuut de kijker midden in Auschwitz, met een subjectief gefilmde tocht door het vernietigingskamp.

Géza Röhrig (midden) als Saul Ausländer in Son of Saul. Beeld
Géza Röhrig (midden) als Saul Ausländer in Son of Saul.Beeld

Hedwiges Maduro

Bij zijn debuut was Hedwiges Maduro al een routinier. (+) Een jongen met een mooie toekomst. De belofte is nooit ingelost. Na een tocht door Zuid-Europa, landde hij deze zomer bij FC Groningen, dat vandaag tegen Slovan Liberec uitkomt in de Europa League.

Hedwiges Maduro in actie. Beeld ANP
Hedwiges Maduro in actie.Beeld ANP

Emo-tv of buitenkans?

Hoogleraar kindergeneeskunde Hugo Heymans gaat met Wendy van Dijk op pad om de diagnose te vinden voor ernstig zieke kinderen. Nieuwe emo-tv of juist een buitenkans? (+)

Hugo Heymans, emeritus-hoogleraar kindergeneeskunde en Wendy van Dijk. Beeld  William Rutten
Hugo Heymans, emeritus-hoogleraar kindergeneeskunde en Wendy van Dijk.Beeld William Rutten

Reconstructie van de hel

Son of Saul is de Holocaustfilm die nog gemaakt moest worden. Elke seconde van deze grensverleggende film laat zich bekijken als een reconstructie van de hel. Recensent Berend Jan Bockting geeft de film vijf sterren.

Een fijne autopoetser

Elke week beschrijft een yountimerverkoper zijn belevenissen. (+) Deze week: de autopoetser. 'Rutger-Jan is een studentikoze, charismatische twintiger. Een tikje overdressed en met het vocabulaire van een doorgewinterd politicus. Wars van hiërarchische patronen schopt hij liever dan dat hij likt. Daar zou ik vast een fijne poetser aan krijgen.'

Berichtgeving

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Sylvia Witteman

Sylvia Witteman ging naar Spectre en genoot van de openingsscène van Spectre. (+) 'Fenomenaal stijlvol, overdonderend en volkomen zinloos, kortom: precies zoals je het graag ziet in een Bondfilm, met bovendien het heerlijke gevoel dat de echte film nog niet eens begonnen is en je alles nog tegoed hebt, ná de titelsong.'

null Beeld
Beeld

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Meer over