Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag arrestaties in Parijs, de zeven regels van het Jeugdjournaal en trainen met Arie Boomsma.

Demonstranten hebben honderden schoenen geplaatst op het Place de la Republique in Parijs om aandacht te vragen voor het klimaat. Een geplande protestmars werd verboden na de aanslagen in de Franse hoofdstad. Beeld reuters
Demonstranten hebben honderden schoenen geplaatst op het Place de la Republique in Parijs om aandacht te vragen voor het klimaat. Een geplande protestmars werd verboden na de aanslagen in de Franse hoofdstad.Beeld reuters

208 arrestaties bij klimaatdemonstraties Parijs

In de aanloop naar de VN Klimaatconferentie in Parijs wordt toch gedemonstreerd, ondanks het verbod dat werd afgekondigd na de aanslagen in de Franse hoofdstad. Demonstranten op het Place de la Republique raakten zondagmiddag slaags met de politie. 208 mensen werden gearresteerd.

Betogers worden uit elkaar gedreven door de oproerpolitie. Beeld afp
Betogers worden uit elkaar gedreven door de oproerpolitie.Beeld afp

Najaarsstorm bereikt Nederland

De najaarsstorm heeft Nederland bereikt. In het noorden van het land zijn al windstoten van meer dan 100 kilometer per uur gemeten en de wind zal de komende uren alleen maar toenemen. Het KNMI heeft code oranje ingesteld en Rijkswaterstaat waarschuwt voor hoog water.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Overal in het land is het weer onstuimig. Beeld anp
Overal in het land is het weer onstuimig.Beeld anp

Vervallen huis Detroit herbouwd in Rotterdam

Een vervallen huis uit de Amerikaanse stad Detroit wordt binnenkort tijdelijk herbouwd in Rotterdam. De Amerikaanse beeldend kunstenaar Ryan Mendoza (44) heeft het plank voor plank, steen voor steen afgebroken en per container naar Europa verscheept. Een huis is een schilderij waar mensen in wonen', zegt de in New York geboren Mendoza over zijn project Coming Home

Het huis in Detroit met linksonder Ryan Mendoza. Beeld
Het huis in Detroit met linksonder Ryan Mendoza.Beeld

D66 en SP: geef duidelijkheid over rol Nederland bij drone-aanvallen

Oppositiepartijen D66 en SP roepen het kabinet op duidelijkheid te geven over de rol van Nederland bij Amerikaanse drone-aanvallen. Aanleiding is de rechtszaak van twee Somalische droneslachtoffers tegen de Nederlandse staat. SP-kamerlid Harry van Bommel wil de regering dwingen scherper toe te zien op het gebruik van Nederlandse inlichtingen.

SP-kamerlid Harry van Bommel: 'Als wapens geen onderscheid kunnen maken tussen strijders en niet-strijders, zijn ze illegaal.' Beeld anp
SP-kamerlid Harry van Bommel: 'Als wapens geen onderscheid kunnen maken tussen strijders en niet-strijders, zijn ze illegaal.'Beeld anp

Vijf vragen over de klimaattop in Parijs

Nu al is 2015 het warmste jaar in de boeken. Een symbolisch jaar dus voor de klimaattop van Parijs die vandaag begint. Delegaties van de 196 landen die zijn aangesloten bij het klimaatverdrag van de VN moeten het de komende twee weken zien eens te worden over een wereldwijd akkoord voor de aanpak van klimaatverandering vanaf 2020, als opvolger van het Kyoto-protocol. Wat zijn de grote kwesties? (+)

Berichtgeving

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Demonstranten hebben honderden schoenen geplaatst op het Place de la Republique in Parijs om aandacht te vragen voor het klimaat. Een geplande protestmars werd verboden na de aanslagen in de Franse hoofdstad. Beeld ap
Demonstranten hebben honderden schoenen geplaatst op het Place de la Republique in Parijs om aandacht te vragen voor het klimaat. Een geplande protestmars werd verboden na de aanslagen in de Franse hoofdstad.Beeld ap

Nieuwe tentoonstelling Hermitage is grillig en onvolkomen (***)

De tentoonstelling Spaanse Meesters is typisch Hermitage in de zin dat ze een belachelijk grote tijdspanne wil vangen in een relatief bescheiden presentatie. Tussen de onbekende meesters zitten beslist aardige stukken, zoals van de Madrileen Zuloaga, maar de tentoonstelling rammelt, schrijft recensent Stefan Kuiper.

Ignacio Zuloaga: Toiletmaken voor het stierengevecht, 1903. Beeld © State Hermitage Museum, St Petersburg
Ignacio Zuloaga: Toiletmaken voor het stierengevecht, 1903.Beeld © State Hermitage Museum, St Petersburg

Commentaar: Turkije van nu heeft in de EU niets te zoeken

De Europese Unie slaat met Turkije nu een weg in die geplaveid is met grote principiële obstakels. De vergaande gesprekken met Turkije over de asielopvang tonen aan hoe hoog de nood is onder de Europese regeringsleiders. Maar hoe dit proces ook verder gaat: de EU blijft alleen geloofwaardig als overeind blijft dat een autoritair Turkije niet bij de EU hoort.

De Turkse president Tayyip Erdogan. Beeld epa
De Turkse president Tayyip Erdogan.Beeld epa

Hoe praat je kinderen bij over vreselijk nieuws?

Het Jeugdjournaal kan het als geen ander: kinderen bijpraten over vreselijk nieuws, zoals recentelijk de aanslagen in Parijs. Twee makers vertellen hoe de redactie in die gevallen te werk gaat. Lees hier meer over de zeven regels van het Jeugdjournaal. (+)

Beeld uit een item van het Jeugdjournaal. Beeld NOS
Beeld uit een item van het Jeugdjournaal.Beeld NOS

NK klimmen: Als Spiderman tegen de wand omhoog

In een uitverkochte hal met stampende muziek streden achttien sportklimmers dit weekend om de Nederlandse titel. De snelgroeiende sport is hard op weg naar de olympische status. 'We gaan er 100 procent van uit dat het gebeurt', zegt Joachim Driessen, voorzitter van klimbond NKBV. (+)

Iris Straatsma, vijfde bij de vrouwen. Beeld Klaas Jan van der Weij
Iris Straatsma, vijfde bij de vrouwen.Beeld Klaas Jan van der Weij

Stel je voor dat Arie je 'broeder' noemt

wat moet je ervoor dóén om een broeder van Arie te worden? Sinds een paar dagen weten we dat: twee jaar lang keihard je spieren trainen onder leiding van Arie zelf. Dit deed rapper Faberyayo, alias Pepijn Lanen van de Jeugd van Tegenwoordig, de afgelopen twee jaar. Maar volgens Aaf had dat niet gehoeven. (+)

Arie Boomsma in de sportschool. Beeld anp
Arie Boomsma in de sportschool.Beeld anp
Meer over