Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: moordvrouwen, straatmuzikanten en heel veel kattenfilmpjes.

Felix Barth (25) en Antonio Molina (22) Beeld Sanne De Wilde
Felix Barth (25) en Antonio Molina (22)Beeld Sanne De Wilde

'Ik laat niemand van jullie door. Dat bevel heb ik gekregen', zei rebellencommandant 'Chmoery' ('brompot'), toen waarnemers van de OVSE kort na de ramp met vlucht MH17 toegang probeerden te krijgen tot de plaats waar het toestel was neergekomen. Een profiel van de man die de BUK-raket regelde. (+)

Steeds meer vrouwen strijden actief mee aan het front. In Irak, in Syrië, in Soedan, in Nigeria. Ze handelen uit ideologie, wraak of hebzucht. Het geweld dat ze gebruiken doet niet onder voor dat van mannen, blijkt uit onderzoek van criminologe Alette Smeulers. (+)

Als het aan het Amsterdamse gemeentebestuur ligt moeten akoestisch spelende straatmuzikanten binnenkort auditie doen om op een aantal 'bijzondere plekken' te mogen spelen. Initiatiefnemer Marijke Shahsavari: 'Er zijn plekken waar dezelfde straatmuzikant steeds weer het deuntje van The Godfather speelt op een valse blokfluit. Bewoners worden er stapelgek van.' Onze verslaggever peilde het plan onder straatmuzikanten. (+)

Tai Ishikawa (54) uit Japan, violist. Beeld Sanne De Wilde
Tai Ishikawa (54) uit Japan, violist.Beeld Sanne De Wilde

Naast de vele taken die de gemeenten al opgelegd hebben gekregen, moeten ze ook nog eens zorgen voor de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Sander van Walsum schrijft in het commentaar dat gemeenten hierbij ondersteund moeten worden door het rijk en de provincie.

Regisseur Diederick Koopal regisseerde de film over de Amsterdamse volksheld André Hazes. Als reclameman kwam Koopal ooit bij Hazes thuis in Vinkekeen, voor de regie van een knakworstreclame. Koopal vertelt: 'Zijn humor, die ook veel in de film zit, is me wel bijgebleven. Twintig moppen in het uur, practical jokes - je kunt hard gooien met knakworsten. Voor tweeën in de middag moest het er wel op staan, daarna werd het moeilijk, want de blikjes bier gingen vroeg open.' (+)

De Volkskrant kent de film vier sterren toe. Recensent Bor Beekman schrijft: 'Zonder het leed er te dik bovenop te leggen, richt regisseur Koopal een tragische Hazes op, een man voortdurend in gevecht met zijn wankele gemoed.'

Filmpjes van boksende, zingende of broccoli etende katten zijn zo populair dat kortefimfestival Go Short er een speciaal blok voor inruimt. Sylvia Witteman, groot kenner van de poezencinematografie, verklaart de trend. 'Katten die lachen, huilen, blaffen, hun baasje wakker maken door op zijn gezicht te gaan zitten/met een fluwelen pootje diens oogleden naar boven te schuiven (zo een had ik er, wijlen Buffel, node gemist), het is allemaal prachtig.' (+)

Als goeie science-fiction een indicatie is voor onze diepste zorgen over de toekomst, dan geeft het bejubelde Ex Machina aan dat we bevreesd zijn voor de opkomst van hyperintelligente robots die erg op mensen lijken. Terecht? Robotfilmkenners leggen uit. (+)

Als beroemdheid met getinte huidskleur of als filmster die iets te maken heeft met de James Bond-franchise kun je er maar beter goed op voorbereid zijn. Vroeger of later krijg je de vraag of je een 'black Bond' ziet zitten. En dan moet je een zorgvuldig geformuleerd antwoord paraat hebben. Floortje Smit bespreekt het debat rondom de huidskleur van 007. (+)

'Opvoeden is niet spannend, maar gewoon doodeng. Kinderen vrezen een fictief spook onder het bed, maar aan reële gevaren als brand of elektrocutie hebben ze maling.' Schrijft Sylvia Witteman in haar column. (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Meer over