Altijd Weer ****

Het vleesgeworden verlangen naar een onbereikbare liefde.

ANNETTE EMBRECHTS

Je zult maar weerman zijn, en weervrouw. En samen in een weerhuisje wonen. Straalt de zon, schiet zij in haar klompen om buiten mooi weer te spelen. Bliksemt en dondert het, is het zijn beurt om in jagerstenue buiten natte voeten te krijgen.

Keurig staan ze stokstijf op hun plek om hun plicht te vervullen in het weerhuisje. Eeuwig zijn ze gedwongen mee te draaien met de wispelturigheid van het weer. Maar och, wat zouden ze graag eens samen zijn, met z'n tweeën in de zon zitten, soep eten en samen wakker worden. Maar de een is nu eenmaal gedoemd te werken als de ander rust heeft en andersom. Het weermannetje en -vrouwtje zijn het vleesgeworden verlangen naar een onbereikbare liefde.

Acht jaar geleden maakten Elien van der Hoek en Bram de Goeij met regisseuse Gienke Deuten in een prachtig uitvergroot, houten weerhuisje op Terschelling voor jong publiek een aandoenlijke mimevoorstelling van dit nostalgische, hilarische en universele gegeven. Tijdens festival Oerol (2004) gunden ze het publiek een kijkje achter de schermen van een folkloristisch weerhuisje, waarin zij als man en vrouw druk in de weer waren met schier onmogelijke toenaderingspogingen. Nu Van der Hoek samen met David van Griethuysen en Martin Franke in Edam is begonnen met Het Houten Huis toeren ze door Nederland met een remake van Altijd weer. Van der Hoek regisseert met Arjan Bouwmeester. En Van Griethuysen speelt nu de man die zich verslikt in de vliegensoep en zich op een dag zelfs verslaapt, zo in de war is hij van de liefde voor zijn onbereikbare vrouw. Zij (Marica Bujaki) droomt op haar beurt van een gezamenlijke vlucht uit hun 'eeuwig draaiende gevangenis der seizoenen'. Ze fantaseert over ontsnappingsmogelijkheden via de toiletpot. Dat alles verbeelden ze in knappe, mimische slapstick op een draaiplateau. Multi-instrumentalist Martin Franke voorziet de woordenloze hilariteit van brommende, pruttelende, hagelende en donderende geluiden.

Zo gaat langzaam het ideaalbeeld dat de man en vrouw van elkaar hebben in duigen. Zolang de liefde onbereikbaar is, wordt die niet bezoedeld door irritatie over natte stinksokken in de wasmand. Maar staan ze eenmaal oog in oog met elkaar, belanden ze van schrik in een vechtpartij.

Altijd Weer door Het Houten Huis. Vanaf 5 jaar T/m 2/5, hethoutenhuis.org

undefined

Meer over