Altijd lente

Omroep Max en 50Plus zijn niet aan hem besteed. Harry de Winter (63) presenteert zijn nieuwe praatprogramma - natuurlijk over muziek - gewoon bij RTL. Zondag eerste aflevering.

Dj of tv-presentator?

'Ik doe nu beide, grappig genoeg. Ik draai twee, drie keer per maand bij 40Up, de dansfeesten die we voor 40-plussers organiseren. Het is een enorm succes. Ik ben er ooit mee begonnen in Paradiso. De kunst is om zo'n zaal met duizend mensen een hele avond aan het dansen en springen te krijgen, in Tiel, Eindhoven of Maastricht. Als het lukt, voel ik een adrenalinestoot.

'Als openingsnummer draai ik altijd Brown Sugar van de Rolling Stones. Met Satisfaction heeft Brown Sugar het mooiste rock 'n roll-intro aller tijden. Ik draai altijd van elf tot één. Vóór mij heeft iemand dan ontzettend zitten discodraaien. Dirty Ol' Man en Michael Jackson en zo. Daar ga ik dwars tegenin met Brown Sugar.

'Een tv-programma presenteren is iets totaal anders, maar net zo leuk. Talking 'Bout My Generation bouwt voort op Wintertijd, maar gaat over mijn eigen generatie heen. Twee, drie generaties praten over muziek. In de eerste aflevering zijn Mart Smeets, Case Mayfield, Claudia de Breij en Kleine Viezerik de gasten. Het is een kruising tussen Voetbal International en Wintertijd, zeg maar.'

Rubber Soul of Revolver?

'Ja, The Beatles. Rubber Soul, vanwege de moeite die ik ervoor moest doen en de blijdschap die ik voelde. Toen Revolver later uitkwam, was het kopen van een plaat al bijna routine. Vooral het wachten maakte Rubber Soul zo bijzonder. Ik had 'm besteld en mevrouw Arends van de platenzaak in Oss zei dat-ie binnen vier weken zou komen. Ik ben wel vier keer naar de winkel gegaan. Is Rubber Soul er al, is Rubber Soul er al?

'In San Francisco zag ik op een dag in een galerie de foto hangen die op de hoes staat. Daar zijn er maar tien van afgedrukt. Dat is mijn foto, dacht ik. Ik heb er 15 duizend dollar voor betaald. Rubber Soul is nog steeds een hoogtepunt. Elk nummer is mooi. Het was een mijlpaal, de tweede.

'De eerste mijlpaal was I want to hold your hand. Man, dat was wat. Mijn testosteron kwam tot leven. Ik had singletjes van The Blue Diamonds, Anneke Grönloh, Dean Martin en het Deense banjoduo Jan & Kjeld. We hebben het nu over Oss 1960. Als er één haar over mijn oren groeide, moest ik naar de kapper. En toen, plotseling, I want to hold your hand op de jukebox bij de hockeyclub. Het was stoer, het was breken met het getut van burgers in een benauwde vijftigerjarenomgeving. Het voelde als de vrijheid.'

Unox of Organon?

'Organon, dat is mijn jeugd. Mijn vader werkte daar. Oss was Organon, Unox, Zwanenberg en de tapijtfabrieken Bergoss en Desseaux. Oss was een zware industriestad. Het hele leven speelde zich af bij die vijf bedrijven. Alles was daarvan afgeleid. Ik zat op de tennisclub van Organon.

'Mijn ouders en de vrienden van mijn ouders werkten allemaal bij Organon. Het was een spannende tijd. Er was een gold rush gaande, met als doel het uitvinden van de pil. Mijn vader was een van de uitvinders, samen met twee anderen. Honderden miljarden anti-conceptiepillen kwamen uit een stadje als Oss. Dat is een wonderlijke gedachte.

'Toen mijn vader vorig jaar overleed, werd hij in een persbericht de uitvinder van de pil genoemd. Ineens stond hij overal ter wereld in de krant. Hij zou het veel te veel eer hebben gevonden. Hij zei altijd dat een team de pil had uitgevonden.'

Jan Slagter of Henk Krol?

'Ze spreken me allebei totaal niet aan. Ik hoor bij 50Plus, formeel, en dus ook bij Omroep Max, maar ik maak deel uit van een heel grote groep ouderen die nog niet bij die partij en die omroep willen horen.

'Ik voel me niet aangesproken door de programmering van Omroep Max, en ook niet door het programma van 50Plus. Helemaal niet zelfs. Ik ben gewoon nog te jong van geest.

'Onze ouders waren oud toen ze 60 waren, wij geven het gewoon niet toe. Ik ken veel 50-plussers, maar niemand stemt op 50Plus. Ze stemmen niet op een leeftijdspartij, maar op een partij waar ze ideologisch achter staan.

'De babyboomers worden overal aangevallen, maar dat vind ik alleen maar grappig. Zo hoort het ook, dat deden wij ook. Aan de andere kant: als je zestig bent en in de bloei van je leven, ga je echt niet opzij voor een snotneus van vijfentwintig.'

De ontslagen bij IDTV in 1997 of het faillissement van de tv-zender Het Gesprek?

'Wat het ergste was? IDTV natuurlijk. We waren een bedrijf van zondagskinderen, het werd elk jaar groter en mooier. We maakten het mooiste drama van Nederland, de populairste spelletjes en we organiseerden wereldwijd de grootste concerten. Pleidooi, Oud Geld, Lingo, Triviant, Taxi, concerten van Madonna, Pink Floyd, Tina Turner, spelenderwijs deden we alles.

'Toen het bedrijf met een enorme tegenslag te maken kreeg, hakte dat er keihard in. Het was een vriendenclub. Als er dan ineens mensen moeten worden ontslagen, komt dat tien keer zo hard aan. Het was vreselijk.'

'Het einde van Het Gesprek was geen dieptepunt, helemaal niet zelfs. Als er echt geld in was gestopt, was Het Gesprek nu het Nederlandse Canvas geweest, maar dat gebeurde niet. Toen het misging lag ik even te tollen op de grond, maar emotioneel was ik er niet kapot van.'

Leon de Winter of Gretta Duisenberg?

'Hoe raar het ook klinkt, ik begrijp Leon de Winter beter. Gretta begrijp ik niet, ik weet echt niet waarvoor ze staat. Voor Gretta? Voor de Palestijnen? Geen idee.

'Leon en ik verschillen dramatisch van mening. Hij noemde mij ooit een collaborateur. Hij is altijd best aardig gebleven, maar hij zegt de meest idiote dingen. Zijn ouders zijn net als de mijne getraumatiseerd in de Tweede Wereldoorlog. Mijn ouders zijn er gelukkig wel in geslaagd ons in harmonie op te voeden. De zijne niet, dat vertelde hij mij zelf in Wintertijd.

'Ik vind hem dus verknipt. Hij kiest dan ineens voor Badr Hari, en Bram Moszkowicz, het is natuurlijk ook een manier om in het nieuws te blijven.

'Hij en ik denken honderd procent anders over de situatie in het Midden-Oosten en vooral Israël. Hij vertegenwoordigt het ultrarechtse geluid. Ik denk dat het experiment Israël totaal is mislukt. Voor mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, mensen voor wie Israël het enige licht aan het einde van de tunnel was, is dit dramatisch.

'De stichting Een Ander Joods Geluid heeft zijn nut bewezen, ook al is ons werk maar een druppeltje op een gloeiende plaat. Ik heb strijd gehad met mijn ouders over Israël, maar uiteindelijk gingen ook zij om, vanwege het racisme in het land en de nederzettingenpolitiek. Voor mensen zoals mijn ouders is het een groot verlies. Hun ideaal is mislukt. Zo voelen ze dat.'

Lucille Werner of François Boulangé?

'François. Lucille ken ik niet, zij is van na mijn tijd. Stiekem ben ik er natuurlijk trots op dat een programma waar we zo veel moeite voor hebben gedaan, tot op de dag van vandaag zo'n groot succes is. Ik zal een mooie anekdote vertellen.

'In 1992 was ik in Spanje op vakantie met Robert ten Brink, de presentator van Lingo. Robert wilde grote shows presenteren, maar die konden we met IDTV niet maken. Hij zou naar Veronica gaan. We stonden toen te bellen in twee telefooncellen, hij in de ene met John de Mol, ik in de andere met Pieter van Huystee van IDTV. Pieter vertelde dat ze vier castings voor een presentator hadden gedaan, maar dat niemand geschikt was. François moet het dan maar gaan doen, zei hij. François was de eindredacteur, hij kende het spel heel goed. Bovendien had de bedenker van Lingo, die oude Amerikaan, ooit gezegd: 'T he star of the show is the show.' En Robert stond intussen te praten over een programma dat All you need is love zou gaan heten. Het was een grappig en belangrijk moment in onze carrières.'

Credit: Talking 'Bout My Generation, talkshow over muziek, zondag, 22.15 uur, RTL 7.

Extra: CV Harry de Winter

1949 Op 22 mei geboren in Oss

1973-1977 Radioverslaggever KRO-VARA. Tv-maker NCRV

1977Kandidaats economie, richt tv-productiebedrijf IDTV op

1994Verkoop 49,9 procent van IDTV aan het Britse Chrysalis

1996Verkoop rest van de aandelen aan VNU

2001Oprichter WinterMedia

2010Algemeen directeur tv-zender Het Gesprek

2011Oprichter Sarphati Media (met Gijs van de Westelaken)

undefined

Meer over