Altijd dichtbij

Iedereen doet het, maar hoe hóórt het eigenlijk, vakantiefoto's maken. Wetten zijn uit den boze bij

TIPS VAN FRANK SCHALLMAIER - 1 Is je handbagage te zwaar bij het inchecken op Schiphol? Doe de camera om je nek, als die tenminste nog enig gewicht heeft. Pas na de douane terugstoppen bij de handbagage.

2 Neem een extra accu mee.

3 Maak onderweg back-ups. Veel fotografen deden dat op een harde schijf, maar tegenwoordig kan dat via tablets heel makkelijk. Je parkeert de foto's bijvoorbeeld in je Dropbox-account. Kijk op dropbox.com

4 Verwijder de riem waarop met koeienletters de merknaam van je dure camera (Canon, Nikon) geprint staat en gebruik een blanco riem. Hetzelfde geldt voor de camera: plak het merk af met zwarte tape. Je gaat immers op de Ramblas in Barcelona ook niet met je leren portemonnee in je kontzak lopen paraderen.

5 Reken voor een hoogwaardige compactcamera die ongeveer even goeie foto's oplevert als een spiegelreflexcamera op een uitgave van 500 euro. Populair is de Canon G1X (vanaf ongeveer 700 euro). De meeste compactcamera's hebben een vaste lens. Voor een nieuwe spiegelreflexcamera met lens ben je ongeveer 900 euro kwijt. Er zijn ook talrijke tweedehandsjes te koop, vaak ook met garantie.

6 Bescherm je camera tegen zand en stof. Een zandkorrel kan desastreus zijn voor de werking van een lens en camera. Voorkom dat de (zwarte) camera te lang in de zon ligt en oververhit raakt. Vooral goedkopere apparatuur, boordevol elektronica, is gevoelig voor extreme temperaturen, vooral hitte.

zo'n vrolijke tijdsbesteding, maar tips voor betere foto's kunnen we allemaal wel gebruiken. V vroeg raad, bij Volkskrantfotograaf Raymond Rutting en fotoredacteur Frank Schallmaier. Plus: welke camera nemen we mee?

Koop je een spiegelreflexcamera, schaf dan de lens die er voor een geringe meerprijs bij wordt geleverd niet aan. In de regel zijn die lenzen plastic rommel, die in wat moeilijker omstandigheden (weinig licht) door de mand vallen. Als je een Canon- of Nikonbody koopt, hoef je er zeker niet de vaak peperdure lenzen van dezelfde merken bij te kopen. Sigma, Tamron en het Koreaanse Samyang hebben voordelige hoogwaardige objectieven voor alle bekende merken spiegelreflexcamera's. Vaak voor maar eenderde van de prijs van de eigenmerklenzen van de camerafabrikant.

1 Voor die dinosaurussen die nog op film schieten: dat is lekker romantisch, maar je doet jezelf in alle opzichten ernstig tekort: weg ermee. (Ook niet stiekem bewaren, WEG!)

2 Als je je telefoon als camera gebruikt, kies dan een app die een mooi effect geeft. De standaardkwaliteit van telefoons is vaak matig, met bepaalde apps kun je een grote sprong voorwaarts maken. Hipstamatic en Instagram zijn de populairste apps, die een mooi imperfect effect geven, waardoor het lijkt of foto's oud zijn. Wie houdt er nou niet van vroeger?

3 Koop geen grote camera met allerlei grote uitschuifbare lenzen, maar een camera die in je broekzak past. Zo vormt je camera geen last en neem je haar dus altijd mee.

4 Grotere camera's en lenzen zijn weliswaar technisch beter, maar dat is enkel voor de puristen. Als het doel het plakboek of Facebook is, zal je het verschil niet zien. En bovendien: de fotograaf maakt de foto, niet de camera. (De met de amateurcamera gemaakte foto's van Bertien van Manen hangen groot in het MOMA in New York.)

5 Koop een camera die ook onder water kan, bijvoorbeeld de Sony Tx 20, van ongeveer 330 euro. Dergelijke camera's zijn 'normale' camera's die ook onder water kunnen, dus niet alléén bruikbaar als onderwatercamera. Ze zijn ook nuttig omdat je er mee in zwembad/zee/water kunt, ook al fotografeer/film je niet onder water. In een fikse regenbui, van de waterglijbaan.

Bijkomend voordeel: ze overleven fijn strandzand; een levensgroot gevaar voor elke camera.

6Fotografeer de gebruiksaanwijzing en vergrendel die foto's zodat je ze niet kunt verwijderen. Zo heb je de gebruiksaanwijzing bij de hand indien zich een technische kwestie voordoet.

7 Flitsen is vaak lelijk, hard plat licht, maar een stuk vriendelijker als je flitst met een lange sluitertijd waardoor de achtergrond ook tevoorschijn komt, al is die onscherp. Probeer voor je op reis gaat de verschillende flitsstanden even uit. Bedenk dat je binnenshuis vaak ook zonder flits prima foto's kunt maken.

8 Ontdek hoe je meerdere foto's heel snel achter elkaar kunt maken, bijvoorbeeld als iemand in het zwembad springt.

9 Koop een grote geheugenkaart zodat je lekker veel kunt schieten.

10 Wees niet bang voor de zon of tegenlicht. Tegen de zon in fotograferen geeft juist een mooi effect.

Dan is het wel van belang het licht op een goede plek te meten. Dat doe je door te richten op de plek die je goed belicht wilt hebben, de ontspanknop half ingedrukt houden en daarna de compositie te kiezen die je wilt.

Een veelgenoemde tip van verkopers en producenten is om ook overdag te flitsen om zo schaduwen in te vullen. Doe het niet! Het ziet er al snel lelijk uit. Gewoon goed je licht meten, knop half ingedrukt houden en dan de juiste compositie kiezen. Klik. Veel mooier.

11 Fotografeer ook de slechte momenten: de regenbui, de lange rij, het slechte eten. Immers: later lach je erom.

12 Maak bij een leuk moment niet één foto, maar meer. Kost niks. Varieer ook van standpunt.

13 Batterijen gaan snel leeg, zeker bij veel terugkijken. Koop een extra batterij die je bij je hebt zodra je op pad gaat.

14 Houd het close. Te close bestaat bijna niet, te veraf is het al snel. Robert Capa: 'If your pictures aren't good enough, you're not close enough.'

15 Probeer ook ongeposeerde foto's te maken; gewoon tijdens het lopen. Foto's waarbij iedereen voortdurend in de lens kijkt (al dan niet met een gebouw op de achtergrond) zijn vaak saai.

16Fotobewerking. Er zijn simpele programma's in overvloed waarbij je kunt croppen, contrast veranderen (foto's zijn bijna altijd iets te flets, ze mogen steviger, met meer zwart in de foto) en de kleuren wat kunt verzadigen of omzetten naar zwart-wit. Simpele bewerkingen zijn het best, grote ingrepen leiden al snel tot gepruts.

17 Héél belangrijk: selecteer! Bespaar je Facebookvrienden en ook jezelf een te grote hoeveelheid foto's. Niet elke foto die je zelf leuk vindt, is ook leuk voor anderen. Less is more.

Stelregel: selecteer één foto per situatie. En upload de drie leukste foto's als eerste. Daarmee lok je meer vrienden je album in.

Indien de eerste foto's saai zijn (nogmaals: niet voor jezelf maar voor de ander), zullen vrienden al snel afhaken en die leuke foto's niet onder ogen krijgen.

18 Eén opslagbron is geen bron. Maak een back-up van je foto's op een harde schijf. En bij voorkeur nog een kopie op een tweede harde schijf. Een harde schijf die het onverwacht begeeft, is de hedendaagse variant van het fotoalbum dat verloren gaat als je huis afbrandt.

En omdat een huis natuurlijk altijd kan afbranden, inclusief die twee harde schijven, is het te overwegen je foto's in een 'cloud' te bewaren, een digitale opslagplaats, zoals Dropbox (dropbox.com)

19 Een zijdelingse opmerking: Let op het verschil tussen jongens en meisjes: meisjes maken foto's van elkaar, jongens alleen van gebouwen, auto's en landschappen. Misschien eens variëren?

Lees verder op pagina V8

Vervolg van pagina V6

Het Nederlands model Milou Sluis (21) is een opkomend talent. Ze werkt voor lingeriemerk Victoria's Secret en stond in de Australische Vogue. Ze is net geboekt voor een fotoserie in modetijdschrift Harper's Bazaar. Sluis geeft poseertips:

b Denk niet te veel na. Als je denkt dat je niet met je ogen moet knipperen, ga je juist extra veel knipperen.

b Als je net voor het klikken even wappert met je armen en op en neer springt, sta je er veel natuurlijker op.

b Neem een gemakkelijke houding aan: beide handen in je zij of een hand in je broekzak. Sta rechtop. Als mensen met een groepje op de foto gaan, hebben ze de neiging een beetje te bukken.

b Lach! Probeer niet 'mooi' te lachen. Laat juist je tanden zien. Als je niet lachend op de foto wilt staan, kun je ook van tevoren even hard nep lachen. Dan krijg je vanzelf een natuurlijke blijheid over je heen.

Corinne van der Velden

Poseertips

Rond de Domtoren in Utrecht en in een landelijke omgeving demonstreert Rutting een aantal do's en don'ts.

1 Fotografeer met het licht mee. Deze muzikant in de onderdoorgang van de dom heb ik met tegenlicht gefotografeerd: hij is te donker, er is weinig contrast. Loopt de fotograaf naar de andere kant van de toren, dan krijgt hij het licht in de rug, en wordt de fotograaf mooi uitgelicht.

2 Fotografeer als het kan dicht bij je onderwerp. De kat op de tafel van veraf geeft een nietszeggend, rommelig beeld. Als ik er dicht bij sta, wordt de aandacht veel meer naar de kat en het appelklokhuis ervoor getrokken.

3 Wees niet bang op mensen af te stappen. Doe het niet stiekem, maar vraag toestemming. Geen schroom, het mag bijna altijd. Zie ook de foto van het meisje in de ijskar: de eerste is saai, de tweede stukken leuker.

4 Stel scherp op het interessante deel van je onderwerp. De koetsier is saai, maar de paarden zijn fotogeniek. Scherpstellen doe je door de opnameknop half in te drukken. Vervolgens bepaal je, terwijl je de opnameknop half ingedrukt houdt, het kader (de compositie) van je foto. Dan druk je af. Zolang je de opnameknop half ingedrukt houdt, blijft de lens scherpstellen op de plek die jijzelf hebt geselecteerd.

De camera stelt in de automatische stand vaak scherp op het middelpunt van de foto. Hoewel er steeds meer slimme camera's komen die met de fotograaf meedenken en automatisch op een gezicht scherpstellen.

5Zoek een interessante voorgrond. De aandacht wordt getrokken door het beeld, dat als het ware uitnodigt om de hele foto te bekijken. De andere foto kent weinig opbouw en lijkt saai.

6 Als je iemand in de omgeving wilt fotograferen, haal hem dan dicht bij de camera, zonder dat hij het zicht op het beeld te veel beneemt. Vraag mensen die poseren hun armen te kruisen. Vaak weten ze niet wat ze ermee moeten, dat geeft spanning die op de foto krampachtig overkomt.

7 Zak eens door je knieën. De aandacht en scherpstelling komen meer op de structuur van het korenveld te liggen dan wanneer je rechtop staat. Heb geduld om de beste lichtomstandigheden af te wachten. Hoewel zonlicht lang niet altijd bijdraagt tot de beste foto's, is dat hier wel het geval.

Bij regen worden foto's vaak vlak en grauw, doordat de druppels het licht hard maken en de foto's donker. Flitsen helpt niet, dat weerkaatst in de druppels. Bij mist of in de sneeuw moet je de opname met 1 of 2 stops overbelichten (+ 1 of +2 bij de diafragmainstelling) anders wordt de foto eveneens grijs.

undefined

Meer over