Altijd bereik met uw eigen wifihotspot

Wel een computer, maar geen verbinding. Hoogste tijd voor je eigen wifihotspot. Daarmee heb je overal bereik.

Bard van de Weijer
null Beeld Lauren Hillebrandt
Beeld Lauren Hillebrandt

Thuis is waar wifi automatisch verbinding maakt, aldus een van de tegeltjeswijsheden waarmee Facebook ons leven verbetert. Wie zich overal thuis wil voelen, schaft zich een wifihotspot aan. Dat is een kastje waarin een simkaart past, met wifi en een flinke accu, zodat het internet met je meereist als de maan.

In de grote stad is altijd wel een Vomar of een Starbucks in de buurt, en in de trein gaat het ook steeds beter, maar in hotels zuigt de wifi vaak. En het kantoor dat altijd verzekerd wil zijn van internet, kan een hotspot gebruiken als back-up tijdens een stroomuitval.

Platteland

Hotspots zijn ook handig op het platteland, waar veel bewoners nog altijd zonder fatsoenlijk internet hun dagen moeten slijten, en daardoor veroordeeld zijn tot een leven volgens een van de gedichten van Cees Buddingh' (1918-1985) .

Volgens een recent onderzoek door het ministerie van Economische Zaken moeten een kleine tweehonderdduizend huishoudens het nog altijd doen zonder snel internet.

Natuurlijk, in noodgevallen is er de smartphone als datalink met de buitenwereld, maar dat is suboptimaal, omdat de hotspotfunctie de batterij sneller leeg trekt dan een bankier zijn zakken vult.

Een hotspot als bijvoorbeeld deze van TP-Link, biedt urenlang verbinding en doet dat zeer goed. Mooi is dat ook de 5 gigahertzband wordt ondersteund (sneller, minder last van andere wifibronnen) en dat op 4G-snelheid kan worden geïnternet.

Handleiding

Het abonnement van de baas waarmee wij het internet op gaan, reikt niet verder dan 3G, en daarmee is prima te leven. Snelheden tot 12,5 mbps werden gehaald en daarmee kan zelfs YouTube in high definition worden gekeken. Met 4G gaat het surfen in theorie net zo snel als thuis, met maximale snelheden van 150 Mbps. Verder kunnen vijftien apparaten worden gekoppeld, zodat in nood het hele kantoor mee kan op de 4G-verbinding. Dan wordt de datalimiet overigens snel bereikt, waarna surfen een kostbare aangelegenheid wordt, omdat in Nederland nog geen onbeperkt datagebruik op 4G wordt aangeboden.

De installatie van het apparaat is een kleine uitdaging doordat de handleiding niet uitblinkt in helderheid. Het klepje dat toegang biedt tot het simslot en de accuhouder is een nagelbreker.

Verder geen klachten. Het apparaat doet wat het moet doen: het biedt lange tijd snel internet op plaatsen waar een mens anders veroordeeld zou zijn tot het lezen van een gedichtenbundel. Van Cees Buddingh' bijvoorbeeld.

Langzaam telt de oude boer zijn wifistreepjes.

TP-Link M7350 - 3 sterren.

Ongeveer 120 euro.

undefined

Meer over