Altijd allochtoon

Met veel instemming las ik wat Tofik Dibi schreef (Forum, 28 november). Mijn echtgenote is in het voormalig Nederlands-Indië geboren en getogen, in Surakarta.Ze volgde de hbs in Surabaya, werkte bij Justitie en op verschillende posten bij een kerkgenootschap....

Toen mijn vrouw in 1953 als Nederlandse naar Nederland kwam, werd ze als een `vreemdeling`beschouwd. Waar heb je zo goed Nederlands geleerd, was steeds de vraag. Ze is wel eens, ook in dit dorp Lisse, door welopgevoede, christelijke kinderen uitgescholden voor `poepchinees`.

Ik ben Nederlander, al kwamen mijn voorouders uit het Duitse Rijnland. In Kamp-Lintfort staatdaar nog het Haus Diepraam aan de Diepraamsweg. In 1621 kwam mijn rechtstreekse voorvader Hendrick Simonsz Diepraam van Santen om geloofswille van Xanten naar Rotterdam. Van oorsprong ben ik dus Duitser. Diepraam is een Duitse naam. De voorouders van mijn vrouw waren echte Nederlanders uit Zevenbergen en Zeeland. Ze heeft eenNederlandse achternaam: Bos. Haar moeder was Javaanse. Dat laatste en haar geboorte in Solo op Java maakt haar in de ogen van bekrompen Hollanders een allochtoon. Wat gek dat ze vloeiend Nederlands spreekt en schrijft en dat door haar opleiding stukken beter dan veel Nederlanders.Nog altijd hebben veel Nederlanders veel moeite met zoiets.

Meer over