Alsnog hoger beroep in moordzaak wandelvrouwtje

In de zaak van de moord op het wandelvrouwtje heeft zowel het OM als de veroordeelde hoger beroep aangetekend...

Twee weken geleden veroordeelde de rechtbank in Assen W. tot tien jaar gevangenisstraf en tbs voor moord en verkrachting. Zij achtte bewezen dat de Emmenaar vorig jaar februari zijn 79-jarige plaatsgenote J. van Offeren-Bik, beter bekend als het wandelvrouwtje, op brute wijze heeft verkracht en daarna vermoord. Het OM had vijftien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

Eind vorige week vertelden beide partijen geen beroep aan te tekenen. Buiten medeweten van zijn raadsman F. Sieders om heeft Erik W. dat op de valreep alsnog gedaan. Sieders kon zijn cliënt dinsdagmiddag niet bereiken om opheldering te vragen. Hij hoopt woensdag meer duidelijkheid te geven.

Tijdens de zitting, vier weken geleden, liet W. nog weten elk vonnis te aanvaarden. 'Ik kan alleen maar vermoeden dat het mijn cliënt gaat om de veroordeling wegens moord en niet wegens doodslag', zegt Sieders in een reactie.

Toen het OM van het beroep vernam, is het ook in beroep gegaan. 'Nu de veroordeelde in beroep gaat, grijpen wij dat ook aan om het verschil tussen eis en vonnis ter discussie te stellen', zegt officier van justitie M. Wolters. 'Als de veroordeelde zich bij het vonnis zou neerleggen, hadden wij dat ook gedaan.' Wanneer het beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden dient, is nog niet bekend.

Meer over