NieuwsVictor Jara

Alsnog celstraffen na moord op legendarische volkszanger Victor Jara

Bijna 45 jaar na de moord op de bekende Chileense zanger en liedjesschrijver Victor Jara, zijn alsnog negen daders veroordeeld. Acht oud-militairen kregen gevangenisstraffen van vijftien jaar voor de moord op Jara en een ander slachtoffer in september 1973. Een negende persoon verdwijnt vijf jaar achter de tralies.

Victor Jara. Beeld AP
Victor Jara.Beeld AP

Victor Jara werd kort nadat generaal Augusto Pinochet in een staatsgreep de macht had gegrepen in Chili gemarteld en doodgeschoten. De toen 40-jarige Jara voerde de Nueva Canción aan, een stroming van singer-songwriters die het in heel Zuid-Amerika opnamen tegen het geweld en de uitbuiting door de militaire junta’s. Jara, die naast volkszanger ook theaterdirecteur en hoogleraar was, werd met een aantal collega’s en studenten vastgezet in een voetbalstadion in de Chileense hoofdstad Santiago.

Volgens gedetineerden die het overleefd hebben, verbrijzelden militairen de vingers van Jara, zodat hij nooit meer gitaar kon spelen. Jara’s lichaam werd enkele dagen later teruggevonden op een kerkhof, zijn lichaam doorzeefd met 44 kogels. Zijn weduwe Joan en dochter Amanda hebben jarenlang voor gerechtigheid gestreden. Twee jaar geleden werd een Chileense oud-militair in de Verenigde Staten al schuldig bevonden aan het martelen en doden van Jara. Het verzoek om zijn uitlevering aan Chili loopt nog.

In Chili en de rest van de Spaanstalige wereld is Jara tot op de dag van vandaag zeer geliefd. Daarnaast hebben diverse beroemde artiesten, onder wie The Clash, Simple Minds en U2, Jara geëerd door naar hem te verwijzen in liedjes. De Nederlandse zanger Cornelis Vreeswijk vertaalde voor zijn album Het recht om in vrede te leven zelfs elf van Jara’s nummers, waaronder het bekende en emotionele liefdesliedje Te recuerdo, Amanda.

Meer over