Als Zuid-Europa kucht, wordt ING verkouden

Amsterdam Van alle Nederlandse banken en verzekeraars heeft ING de grootste belangen in Portugal en met name Spanje. De bank-verzekeraar heeft in Spanje met ING Direct voor 7,5 miljard euro aan hypotheken uitstaan. Ook staat er voor bijna 4 miljard euro aan Spaanse en Portugese staatsobligaties op de balans van ING. Het aandeel ING is deze week 9 procent minder waard geworden.

Robert Giebels

Enkele analisten wijten deze daling gedeeltelijk aan ING's stevige belangen in de twee landen die na Griekenland en Ierland in aanmerking kunnen komen voor financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vooral Portugal lijkt daar niet aan te ontkomen. Europese lidstaten en de Europese Centrale Bank zouden volgens de Financial Times Deutschland bij de Portugezen erop aandringen hulp te accepteren in de vorm van leningen uit het noodfonds van 750 miljard euro.


In het vizier

Portugal heeft hoge schulden en een lage economische groei. Desondanks wil de regering niets weten van een internationale reddingsoperatie. Hetzelfde zeiden de Griekse en Ierse regeringen aan de vooravond van hulp aan hun landen.


De hoop is dat als Portugal wordt gedwongen hulp te accepteren, dit voorkomt dat de veel grotere economie van Spanje uit het dan te kleine noodfonds zou moeten putten. Beide landen zijn economisch sterk verweven; Spanje zou kunnen profiteren van steun aan Portugal. De Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero zei op de Spaanse radio 'absoluut uit te sluiten' een beroep te doen op hulp van EU en IMF. De bodem van de recessie is volgens hem bereikt en bezuinigingen beginnen aan te slaan.


Niettemin hebben de financiële markten Spanje nu in het vizier. Dat roept de vraag op welke belangen Europese banken en verzekeraars in Spanje hebben. In Nederland springt ING er met zijn Spaanse internetbank uit. ING Direct Spanje heeft ruim twee miljoen klanten die de bank 16,4 miljard euro hebben toevertrouwd. Zulke belangen zijn aanzienlijk minder makkelijk af te bouwen dan ING's miljardenbezit aan staatsleningen.


Niet alleen ING zag de koers gisteren dalen. Over de hele linie moeten de koersen van Europese banken een veer laten. Het Franse BNP Paribas verloor deze week bijna 10 procent, Royal Bank of Scotland 9 procent, UBS 8 procent en Deutsche Bank 7 procent. Ook de Nederlandse verzekeraar Aegon verloor bijna 7 procent ten opzichte van een week eerder.


Toch zou de gedaalde beurskoers van ING een uiting kunnen zijn van zorgen over ING's Spaanse hypotheekportefeuille. Spanje heeft te maken met een vastgoedcrisis zonder weerga waardoor nu circa 7 procent van de huiseigenaren niet of slechts ten dele hun hypotheek kunnen betalen. De verwachting is dat dit percentage snel naar de 10 procent gaat. ING geeft echter aan dat het percentage wanbetalers op Spaanse hypotheekleningen met circa 0,5 procent de helft is van wat het in Nederland is. Ook wordt bij ING in Spanje minder geleend ten opzichte van de waarde van het huis dan in Nederland.


Gering aandeel

De risico's van ING aan staatsobligaties en hypotheken in Portugal en Spanje samen vormen minder dan een procent van het balanstotaal van de bank-verzekeraar van ruim 1.200 miljard euro - tweemaal het Nederlandse bruto binnenlands product. ING heeft staatsobligaties ter waarde van bijna 100 miljard euro. Het Spaanse en Portugese papier heeft daarin een betrekkelijk gering aandeel. Dit in tegenstelling tot Frankrijk en Italië. Van die landen heeft ING voor respectievelijk 15 miljard en 8 miljard aan staatsschuld op de balans staan.


Naast ING vallen de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd op als het gaat om zogenoemde exposure naar Spanje. Aegon heeft volgens een schatting van zakenbank JPMorgan ruim 1,2 miljard euro aan Spaanse staatsobligaties, oftewel 0,4 procent van zijn balanstotaal. Het kleinere Delta Lloyd heeft weliswaar veel minder Spaans papier in bezit - voor ruim 400 miljoen - maar dat is 0,6 procent van het balanstotaal.


Meer over