'Als we melig zijn, gooien we emmers koud water over elkaar heen'

Naam


Piet Keur


Leeftijd


53 jaar


Speelde bij FC Twente, Feyenoord, SVV, Haarlem, Heerenveen, AZ


Beroep


Beddenman Mango's Beachbar, Zandvoort


Toen ik naar FC Twente ging, zeiden ze hier in Zandvoort: die zien we hier over drie weken weer terug. Eerlijk gezegd dacht ik dat zelf ook. De eerste weken in Enschede waren dramatisch. Iedereen was op vakantie, het was helemaal uitgestorven. Een journalist vroeg me hoe het beviel. 'Als in Nederland de Derde Wereldoorlog uitbreekt, weten ze dat in Enschede pas drie weken later', zei ik toen met mijn stomme kop. Nee, dat was geen goed begin.


In 1997 ben ik gestopt met voetballen. Ik heb eerst twee, drie jaar niets gedaan, daarna ben ik koerierswerk gaan doen en acht jaar geleden ontmoette ik de eigenaar van deze strandtent. Hij zei: 'Keurtje, wil jij me niet helpen?' Sindsdien ben ik beddenman. Ik zet de ligstoelen klaar, ik haal ze weer op, reken af. Als het erg druk is, spring ik bij achter de bar. Bovendien help ik mee met klussen. De bar heeft een Zuid-Amerikaanse uitstraling; het hoeft allemaal niet keurig netjes, zolang de tent maar niet omwaait bij de eerste de beste windvlaag.


Ja, Zandvoort is wel een beetje verpauperd. Soms zeggen we tegen elkaar: 'Kan er niet eens een Boeing op het dorp vliegen? Kunnen we het weer opnieuw opbouwen. Het is puur wanbeleid van de gemeente. Andere badplaatsen zijn meegegaan met hun tijd, hier staan alleen maar oude gebouwen. Een Formule 1-wedstrijd zal er niet snel meer komen op het circuit. Dat gaat me aan het hart.


Schijnt de zon, dan maak ik dagen van 's morgens 7.00 tot 's nachts 2.00 uur. Regent het, dan kan ik weer naar huis. Daar moet je tegen kunnen. Ik verhuur ook twee panden in Zandvoort. Als het hier rustig is, ga ik daarmee aan de slag. Verder ben ik spitsentrainer bij AZ, al houdt dat na dit seizoen op. Nu ik erover nadenk: ik heb nooit ergens hoeven te solliciteren. Er kwam altijd wel iets op mijn pad.


Op een drukke dag moet je er met z'n allen voor gaan, samen het geld verdienen. Zo was het met voetbal ook. Verder zie ik alleen maar verschillen. Hier is het ontspannen, lang leve de lol, terwijl voetbal een keiharde business is. Ik heb bij AZ in drie jaar geloof ik 26 selectiespelers zien weggaan. Iets opbouwen of binding met je club hebben, is er niet meer bij. En moet je ze tegenwoordig eens zien juichen, met al die rare gebaartjes. Vroeger was je gewoon blij.


Het mooiste is werken op een zomerse dag. Dan stap ik thuis op mijn scooter, drink ik een bakkie koffie met de baas en ga ik aan de slag met de stoelen. Je hebt dan de hele dag alleen maar vrolijke mensen om je heen. Palmbomen, tropisch sfeertje, wat wil je nou nog meer?


Als we melig zijn, gooien we emmers koud water over elkaar heen of zetten we die Cubaanse muziek af en gaan we over op Duitse schlagers. Het is dat mijn vrouw en dochter in het buitenland op vakantie willen, maar voor mij is het hele jaar Zandvoort ook goed. Hier wil ik oud worden.

Meer over