Als Suárez aanlegt, houdt Anfield de adem in

Alles wat Luis Alberto Suárez (26) de afgelopen maanden bij Liverpool met zijn voeten aanraakt, gaat de goede kant op.

Doelpunten kunnen soms zo vanzelfsprekend zijn. Op Nieuwjaarsdag kreeg Liverpool in de thuiswedstrijd tegen Hull City een vrije trap toegekend. Na het fluitsignaal liep het stadion aan Anfield Road vol van verwachting.

Luis Suárez plaatste zich achter de bal, neergelegd op 20 meter van het vijandelijk doel. De hoek was niet scherp, het kon alle kanten op. Met de binnenkant van zijn rechtervoet draaide Suárez de bal richting de korte hoek. Mikpunt: kruising paal en lat.

Om dat deel van het doel af te schermen, had Hull-doelman Allan McGregor van medespelers een muurtje gemaakt. Zelf nam hij de verre hoek voor zijn rekening.

Het muurtje schoot te kort, zelf was McGregor te laat om het schot te keren. Ver buiten zijn bereik trof Suárez doel. De bal, nog tollend van het effect, greep zich eventjes vast aan het net, om vervolgens toe te geven aan de wetten van de zwaartekracht.

Het was als de voltrekking van een vonnis - een vrije trap met het bijna vanzelfsprekende resultaat van een strafschop. Alles wat Luis Alberto Suárez , de 26-jarige Uruguayaan, de afgelopen maanden met zijn voeten aanraakt, gaat de goede kant op.

Buitencategorie

Insiders van het Engelse voetbal plaatsen de spits van Liverpool in de categorie van de allergrootsten. Coaches van een tegenpartij wensen hem een ziekte toe, zoals Mourinho van Chelsea onlangs bij wijze van grap deed. Overigens haperde de doelpuntenmachine in dat duel en dat deed ze, op het eind van 2013, ook al tegen Manchester City. Tegen Hull pakte Suárez de draad gewoon weer op.

Twintig doelpunten heeft hij deze competitie op zijn naam staan. Dat is al één meer dan de totale productie van middenmoter Aston Villa. En zo zijn er nog zes elftallen in de Premier League die in gezamenlijkheid niet tot dat aantal kwamen.

Ook opmerkelijk: de competitie is twintig wedstrijden oud, maar Suárez kwam slechts vijftien keer in actie. Eerst moest hij een schorsing uitzitten, opgelegd aan het eind van het vorige seizoen. In letterlijke zin had hij van zich afgebeten in een duel met Chelsea-speler Ivanovic.

Dat is ook de keerzijde van Suárez' succesverhaal. Gedurende zijn loopbaan was de aanvaller vaak het middelpunt van rellen en ruzies, scènes die getuigden van kokend temperament. In 2010, nog in dienst van Ajax, ontpopte hij zich al eens als een Zuid-Amerikaanse versie van Dracula, met PSV'er Bakkal in de rol van slachtoffer.

Een jaar later beschuldigde Patrice Evra, de donkere verdediger van Manchester United, hem van racisme. Hoewel Suárez het luidkeels ontkende, werd de aanvaller voor acht wedstrijden geschorst en betaalde hij een hoge boete.

Henk Veldmate, de technisch directeur van FC Groningen, verklaart die misstappen uit de geldingsdrang die Suárez volgens hem kenmerkt. 'Buiten het veld is het een aardige, sociale jongen. Maar wedstrijden wil hij koste wat kost winnen. Dan vergeet hij zichzelf soms.'

Samen met Hans Nijland, algemeen directeur van de club, mag Veldmate zich de ontdekker van Suárez noemen, al vindt hij zelf dat te veel eer. 'Na een kwartier hadden we het al gezien: zijn dribbels, zijn wilskracht. Dit zou een echte versterking zijn.'

Op basis van een tip waren ze naar Uruguay gereisd. Er stonden nog twee namen op hun lijstje. Na het zien van de 19-jarige Suárez kon daardoor een streep.

Vastbesloten

Een dag later spraken ze hem in een hotel. Zijn vastbesloten manier van voetballen sprak ook uit dat gesprek. 'Hij wilde graag naar Europa. Zijn vriendin, nu zijn echtgenote, woonde op dat moment al in Spanje.'

FC Groningen was hem onbekend, maar Ajax houdt de Nederlandse naam in Zuid-Amerika hoog. Veldmate: 'Onze manier van voetballen sprak hem aan.' Voor 1,5 miljoen euro werd de zaak beklonken. Kapers op de kust waren er in zijn herinnering niet.

Tot zijn frustratie was Suárez aanvankelijk veroordeeld tot een bijrol in het beloftenteam. 'Ron Jans, onze trainer, maakte hem duidelijk dat er ook wat arbeid werd verlangd. Daarna had hij zijn draai snel gevonden.' Akkefietjes kan Veldmate zich nauwelijks herinneren. 'Er was een keer ruzie met Jans, maar dat hadden ze snel bijgelegd.'

Toch wilde Suárez na één seizoen al hogerop. Ajax gaf blijk van zijn belangstelling. Met een arbitragezaak forceerde hij een overstap. Veldmate: 'We kregen in alle opzichten gelijk. Suárez had nog een vierjarig contract, maar Ajax was voor hem een droomtransfer.' In ruil voor 8 miljoen euro verkaste hij naar de Arena.

Drieënhalf seizoen kon de Amsterdamse aanhang genieten van zijn hoogstandjes, zoals de tegenpartij zich ergerde aan alle pogingen een strafschop te versieren. Zijn kwaliteiten stonden buiten kijf, maar Suárez was in Nederland altijd een omstreden voetballer. Begin 2011 volgde de onvermijdelijke promotie naar een belangrijker voetballand. Real Madrid en Arsenal werden als toekomstige werkgever genoemd. Liverpool sloeg zijn slag, voor 25 miljoen euro.

Pas nu, een kleine twee jaar later, zijn vriend en vijand het er over eens dat Suárez in de eerste plaats een grandioze voetballer is. Intern werd hij altijd al geprezen als een speler met oog voor teambelang, nu blijkt dat ook steeds meer op het veld.

Neem de thuiswedstrijd tegen Cardiff City, twee weken geleden. Bij een 1-0-voorsprong rukt Suárez op naar het vijandelijk doel. Oog in oog met de doelman schuift hij de bal naar medespeler Sterling. Voorheen had Suárez ongetwijfeld zelf zijn kans gewaagd.

De grootste uitdaging ligt in 2014 op het WK. Samen met Edinson Cavani vormt Suárez het koningskoppel van Uruguay. De Zuid-Amerikanen zijn ingedeeld in een groep waarop het etiket 'des doods' is geplakt. Engeland is een van de tegenstanders.

undefined

Meer over