Als stagiair kun je beter niet gek zijn op voetbal

Het vraagt heel wat creativiteit van ROC's om genoeg stageplekken te vinden. Studenten van het Haagse ROC Mondriaan lopen mee in alle hoeken van het ADO-stadion.

Bart Dirks
Het Kyocera Stadion. Beeld ANP
Het Kyocera Stadion.Beeld ANP

Alles Door Oefening - het geldt zowel voor de voetballers van ADO Den Haag als voor de studenten van ROC Mondriaan. Tientallen stagiairs van de mbo-instelling zijn zondag aan het werk rond de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Buiten wijzen ze automobilisten op een parkeerplaats, bij de ingang helpen ze met de toegangscontrole, achter de bar leren ze bier tappen. Op de tribunes houden ze een oogje in het zeil.

'Stageplekken vinden kan lastig zijn, zeker voor eerstejaars die een beperkt aantal uren ervaring moeten opdoen, zoals beveiligers', zegt Remco Koerts. 'ADO zet hier zó veel studenten weg, dat ons probleem haast is opgelost.' Koerts, werkzaam bij de onderwijsinstelling, noemt zichzelf 'verbindingsofficier' tussen club en school.

Hij somt de 'hulptroepen' op die stage lopen: een stuk of zestig studenten Beveiliger van de School voor Orde en Veiligheid als servicemedewerker / toezichthouder; zeven studenten die voor hun opleiding tot leidinggevende een 'sturende functie' hebben bij toegangspoorten, op het veld, op het parkeerterrein en binnen het hoofdgebouw; dertig studenten van de International Hotel en Management School en de School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening. Ook de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen van ROC Mondriaan is betrokken. Studenten van die richting verzorgen rond het stadion een programma voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar.

Natuurlijk is de onderwijsinstelling blij met het partnerschap, maar de voetbalclub niet minder. Zondag is de samenwerkingsovereenkomst met twee jaar verlengd. 'De studenten zijn onmisbaar voor ADO', zegt Mattijs Manders, kersvers algemeen directeur van de Haagse club. Pierre Heijnen, bestuursvoorzitter van ROC Mondriaan (en al zijn hele leven ADO-supporter): 'Studenten leren hier hoe het eraan toegaat bij grote evenementen. Omgekeerd willen we nog meer spelers van ADO een opleiding bieden.' Elk jaar wordt een aantal spelers van ADO geplaatst in diverse opleidingsrichtingen van ROC Mondriaan. Ze krijgen een lesrooster op maat, zodat school en club op elkaar aansluiten.

Na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst wordt het voller op de tribunes. De stagiairs hebben het te druk om veel van de wedstrijd mee te krijgen. 'Als me wordt gevraagd wie hier het beste stage kan lopen, zeg ik dat je maar beter geen voetbalgek kunt zijn', zegt verbindingsofficier Remco Koerts. 'Dan word je tenminste niet afgeleid.'

Een steekproefje geeft hem gelijk: de meeste stagiairs durven geen voorspelling te doen over de uitslag. Behalve Mark Jacobs, die stage gaat lopen bij de jeugdopleiding. 'Het is het einde van de competitie en er staat niets meer op het spel voor ADO en Heerenveen. Ik ga uit van een gelijkspelletje.'

En inderdaad. Het wordt 1-1.

'Hoofdtrainer is stagebegeleider'

Mark Jacobs: 'Ik ben op ROC Mondriaan derdejaars op de afdeling sport en beweging. Met mijn studie kan ik assistent-gymleraar worden. Je leert omgaan met kinderen en de basistechnieken van allerlei sporten. Hierna wil ik naar de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding, maar komend schooljaar loop ik bij ADO stage als assistent-trainer van de jeugdopleiding tot tien jaar. De hoofdtrainer is mijn stagebegeleider.

'Eigenlijk ben ik fan van Feyenoord, maar bij ADO ken ik bijna iedereen. Met enkele jongens die nu tegen Heerenveen spelen, heb ik gevoetbald. Ik zat zeven jaar op de jeugdopleiding van ADO als keeper. Om door te kunnen gaan, had ik minimaal 1,83 meter moeten worden.'

Mark Jacobs (20), sport en bewegen. Beeld Marcel van den Bergh
Mark Jacobs (20), sport en bewegen.Beeld Marcel van den Bergh

'De wedstrijd zelf ontgaat me'

Riaz Kadir: 'Dit is de derde wedstrijd die ik meedraai. Eerder heb ik geholpen op de parkeerplaats, toezicht gehouden in het stadion en de kaartcontrole gedaan. Vandaag sta ik bij de tribune bij het spelershonk. In dit vak zitten onder anderen familieleden van de spelers.

'Bij ADO is het nooit saai, elke keer is anders. De wedstrijd zelf ontgaat me, je moet naar het publiek kijken. Ik kom hier niet voor het voetbal, maar voor mijn werk. Als je leidinggevende je later iets anders ziet doen dan je werk, word je ontslagen.

'Als ik mijn diploma heb gehaald, ga ik solliciteren bij de politie. Het helpt dan dat ik deze ervaring heb en ook al veel weet van de wetgeving.'

Riaz Kadir (18), opleiding tot beveiliger. Beeld Marcel van den Bergh
Riaz Kadir (18), opleiding tot beveiliger.Beeld Marcel van den Bergh

'Je moet altijd vriendelijk blijven'

Johana Gomes: 'Voor mijn opleiding manager verkoop reizen bij ROC Mondriaan moet ik stage-uren maken bij evenementen. Dit is mijn tweede dag bij ADO. Vandaag controleer ik de polsbandjes van bezoekers en wijs ik ze de weg.

'ADO is een goed leerbedrijf voor hospitality. Dat gaat om klanten de weg wijzen, ze helpen, gastvrij zijn. Je moet altijd vriendelijk blijven, zelfs al is de klant vervelend. Gelukkig is het hier heel gezellig. Vorige keer ook, toen ik bij een skybox stond. Mensen in pakken en gezinnen met kinderen: iedereen was vrolijk want ADO had gewonnen.

Dit is mijn tweede jaar. Ik wil later reizen gaan begeleiden in allerlei landen. Curacao heeft mijn voorkeur.'

Johana Gomes (22), manager verkoop reizen. Beeld Marcel van den Bergh
Johana Gomes (22), manager verkoop reizen.Beeld Marcel van den Bergh

'Altijd saté met kroepoek'

Amber Tijsterman: 'Ik ben hier vandaag van elf tot zes. We ontvangen bij thuiswedstrijden ongeveer dertig gasten; in de bestuurskamer of, zoals vandaag, in het ADO-museum. Dat zijn in de eerste plaats de bestuursleden van ADO en de tegenpartij. We nemen de jassen aan, bieden drankjes en koffie aan, we serveren voor de lunch broodjes met Unox-worst. Na afloop hebben de scheids- en grensrechters een dinertje. Dat is altijd saté met kroepoek, heel Haags.

'Met mijn opleiding manager en ondernemer horeca kan je in een restaurant of hotel gaan werken, of een eigen zaak beginnen. Zelf wil ik na het ROC Mondriaan door naar een hbo-opleiding, want ik weet nog niet of ik in de horeca verder wil. Maar dit is een goede basis.'

Amber Tijsterman (17), horeca. Beeld Marcel van den Bergh
Amber Tijsterman (17), horeca.Beeld Marcel van den Bergh
Meer over