Als Nederlands burger schaam ik me voor dit soort uitspraken

De brieven van dinsdag 6 oktober.

Gerard Joling. Beeld ANP
Gerard Joling.Beeld ANP

Geers moeder

Dat de moeder van Gerard Joling straks op de fiets moet om een kerk te vinden terwijl 'de Islam in iedere stad lopend naar de Moskee kan' heeft vooral te maken met het feit dat kerken sluiten omdat Nederlanders er steeds meer weg blijven. En heeft niets van doen met de islam.

De uitspraak van Joling, door de Volkskrant geciteerd, vind ik onzindelijk en stemmingmakerij. Hij zou zich beter op de hoogte moeten stellen van de feiten. In haar gemeente zijn achttien kerkgenootschappen en geen enkele moskee, de eerste is 14 kilometer verderop. Als Nederlands burger schaam ik mij voor dit soort uitspraken.

Je mag alles zeggen, maar je hóéft het niet te zeggen. Dit heeft niets meer te maken met eerlijkheid en durf.

Erna Sparla, Eindhoven

Brief van de dag: Rembrandt per trekschuit

Jan Six wijst terecht op de conditie van de twee schilderijen van Rembrandt en gruwt bij de gedachte dat ze zullen gaan pendelen tussen Frankrijk en Nederland. 'Een onverantwoorde basis voor versneld verval', stelt hij.

Interessant is dat de vorige eigenaresse van de schilderijen, Anna van Winter-Van Loon (1793-1877), die schilderijen elke zomer per schuit van Amsterdam naar 's-Graveland liet vervoeren. Anna was zo gehecht aan haar kunstcollectie dat ze die meeverhuisde naar haar buitenplaats Schaep en Burgh, waar ze liever zat dan in de stad.

Dat levert ook een schitterend beeld op, want in een klimaatgecontroleerde kist, zoals nu gebeurt, zal dat zomerse transport per boot niet hebben plaatsgevonden.

Met een laken of een paardendeken ligt meer voor de hand. Kennelijk hebben die doeken daar niet al te veel onder geleden. Want ik neem aan dat de experts van het Rijksmuseum en het Louvre weten dat de conditie van die doeken veelvuldig toekomstig transport toelaat. Anders heeft het geen zin ze gezamenlijk te kopen. Ze zullen ongetwijfeld belet hebben gekregen bij de huidige eigenaar baron Éric de Rothschild.

Daar ga ik tenminste van uit.

Jhim Lamoree, Amsterdam

Schrijfjeukte

Heb ik altijd gedacht dat woordenboeken er zijn om woorden op te zoeken die je niet kent. Dat idee is kennelijk helemaal achterhaald: 'schrijfjeukte' verdween uit het woordenboek nu bijna niemand meer weet wat het betekent, aldus geeft Margriet Oostveen het beleid weer van de hoofdredacteur van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.

Als een woordenboek alleen de woorden bevat waarvan iedereen nog weet wat ze betekenen, waarvoor heb je dan een woordenboek eigenlijk nodig? Om bij het scrabbelen te constateren dat 'schrijfjeukte' niet meer mag?

Arjen Florijn, De Bilt

Lekker treinen

Afgelopen vrijdag reisde ik van Haren (Gr) naar Maastricht. Ik nam de trein van precies 9.00 uur met mijn voordeelurenabonnement. Het kleine station van Haren stond vol met mensen die kaartjes stempelden van Blokker, Kruidvat of andere partners van NS die stunten met goedkope tickets.

De trein kwam vanuit Groningen en was daar overvol vertrokken met achterlating van passagiers op het perron. Ik heb mij in de trein kunnen wurmen en gedurende een uur als haring in een ton op het balkon gehangen. Pas ter hoogte van Eindhoven zat ik in een trein waar iedereen een zitplaats had.

Het probleem van overvolle treinen speelt niet alleen in de randstad en niet alleen in de spits. Laat de NS in plaats van de oplossingen van anderen te vragen, eerst eens kijken wat ze zelf kunnen doen. Bijvoorbeeld in tijden van materieeltekort te stoppen met acties voor de klanten van Blokker, Albert Heijn, Kruidvat etcetera. Daarmee doet de NS recht aan zijn eigen klanten.

Yolanda van der Waart, Haren

Asielopvang

Een prima commentaar van Carlijne Vos in de Volkskrant van zaterdag 3 oktober over 'asielzoekers en polarisatie'. Ze eindigt met een pleidooi voor concrete maatregelen. En vooral ook snelle maatregelen. Want ook nu al wachten ingeburgerde statushouders veel te lang op werk of verdere scholing. Is het een idee om de sociale werkplaatsen weer in ere te herstellen en daar leer-werkplaatsen van te maken?

Annelies Davids, Raalte

Te beroerd

Miriam Wesselink juicht het toe dat GeenPeil 'een barrière heeft weggehaald voor een democratisch middel' door de digitale aanpak van zijn referendumaanvraag. Immers, 'een handtekening op papier is voor veel mensen teveel gedoe en daardoor een (te) hoge drempel'. Persoonlijk heb ik niet zoveel belangstelling voor de mening van mensen die te beroerd zijn om ook maar de kleinste moeite te doen voor een democratisch recht waaraan ze zeggen te hechten. Mensen die oeverloos gebruikmaken van de vele laagdrempelige digitale voorzieningen om hun ongenoegen te uiten, daar zijn er al meer dan genoeg van.Terug naar het drempeltje van de papieren handtekening.

E.J. van Ginkel, Leiden

Gratis Rembrandt

Dat alle Nederlanders nu recht hebben op een vrijkaartje voor het Rijksmuseum om er de verkregen Rembrandts te komen bezichtigen, lijkt mij niet meer dan vanzelfsprekend.

Marleen Heins, Amsterdam

Verkrachting

Geschokt lees ik het artikel over het bezoek van Wilders aan Almere. Een Wilderssympathisant wenst een andere vrouw die zich tegen Wilders keert een verkrachting toe door een islamiet. En dat alleen omdat ze een andere mening uitdraagt. Verbijsterend! Lieve mevrouw, ga door met uw moedige actie iedereen te laten weten dat er ook goede Nederlanders zijn. Wilders is een erg gevaarlijke man. Hij draagt een ideologie uit die aan alle kanten rammelt, die mensen daardoor vergiftigt. Dit is helaas al vaker voor gekomen.

Coby Palmbergen, Westeremden

Meer over