Als je 100 keer tegen Andorra speelt, win je 99 maal. Met groot gemak

Differdange, Petrolul, Estland: het Nederlandse voetbal struikelt dit seizoen over de vreemdste tegenstanders. Of Andorra zich daar bijvoegt? Wat zijn de belangrijkste valkuilen? Door Iwan Tol

IWAN TOL

Ja, natuurlijk moet Nederland winnen van Andorra. Het Andorrese elftal is slechts de nummer 205 op de wereldranglijst, ingeklemd tussen de Cookeilanden en Anguilla. Het land, dat net zo groot is als Texel, telt niet meer dan 1.418 geregistreerde voetballers en heeft maar een paar grasvelden. Speel er 100 keer tegen en 99 maal win je. Met groot gemak.

Maar goed, dacht FC Utrecht dat ook niet toen FC Differdange 03 uit Luxemburg als de tegenstander in de voorronde van de Europa League uit de koker rolde? En hoeveel mensen zouden hebben voorspeld dat Vitesse zou worden uitgeschakeld door een Roemeense ploeg met de naam Petrolul? Kortom, waakzaamheid is geboden voor Oranje: Andorra-uit kán lastig zijn. Wat moeten we weten van deze ploeg?

VERDEDIGING IS HEILIG

Bondscoach Koldo Alvarez de Eulate is gewend aan de rol van underdog. Sterker nog: hij wentelt zich er maar wat graag in. De oud-keeper van Andorra, die in 2004 en 2005 zelf nog tegen Nederland speelde, schaamt zich er niet voor zijn ploeg massaal terug te laten zakken. Ook niet in thuiswedstrijden. Want ja, als je niet kunt winnen, kun je in elk geval proberen niet te verliezen. Zoals Geret Mulder, zoon van Jan, voormalig kroegbaas in Andorra en nog altijd resident van het land, zegt: 'Andorra maakt geen doelpunt, dus de helft van de uitslag is al bekend. Voor het streepje staat de nul.'

HISTORISCHE ZEGE

Ja, zelfs Andorra kan winnen. Het gebeurde in de historie slechts één keer in een officiële wedstrijd. We schrijven 13 oktober 2004. In Estadi Comunal, het stadionnetje waar Oranje dinsdag ook speelt, beleven 200 koukleumende toeschouwers een historische avond: Macedonië wordt in een WK-kwalificatiewedstrijd met 1-0 naar huis gestuurd.

Het doelpunt wordt gescoord door Marc Bernaus Cano. Hij is voor één avond de held van zijn land.

PRIVÉ IS PRIVÉ

In 2001 miste Jesus Lucendo nog de laatste trainingen voor de wedstrijd met Oranje, omdat hij sigaretten moest kopen. En Geret Mulder kreeg ooit een wielklem van een international die als politieagent werkte. 'Maar laten we niet overdrijven', zegt Mulder. 'Denk jij dat ze in Andorra Paul Verhaegh kennen?'

De perschef van Andorra kan ze inmiddels niet meer horen, die vragen over welke beroepen de spelers allemaal hebben. Het is heel simpel, zegt zij. 'Zodra ze bij het nationale team zitten, zijn ze voetballer. Wat ze daarbuiten doen, is hun privéleven. Daar praten we niet over.'

NIEMAND TREKT ZIJN POOT TERUG

'Ze spelen met hun hart', zei Louis van Gaal voor de vorige ontmoeting met Andorra. Of bedoelde hij soms, 'ze spelen hard'? De volgende dag, in de Arena, zag hij hoe Klaas Jan Huntelaar een schop in zijn rug kreeg en hoe Ruben Schaken hardhandig kennismaakte met de noppen van verdediger Teixeira.

In 2004 haalde Ruud van Nistelrooij het einde de wedstrijd niet: kapot geschopt. Arjen Robben maakte de 90 minuten wel vol, zij het ternauwernood. 'Maar ze hadden alleen maar oog voor mijn benen', sidderde hij na afloop.

VERZOT OP TIJDREKKEN

In de heenwedstrijd tegen Oranje in oktober 2012, meldde bondscoach Koldo zich welgeteld één keer langs de zijlijn. Dat was om te applaudisseren voor een blessurebehandeling voor een van zijn spelers. Tijdrekken is de specialiteit van de Andorrezen.

Marco van Basten klaagde in 2004 over de ballenjongens. Of beter gezegd: het ontbreken daarvan. 'In de tweede helft raakten ze zoek.' En Edwin van der Sar verzuchtte ooit over aanvoerder Ildefons Lima: 'Hij lag met zijn 120 kilo bijna alleen maar op de grond. Wat heb je daar nu aan?'

SCHAAMTELOOS GEDRAG

In 2005 had Ruud van Nistelrooij zich nog zo voorgenomen zich niet te laten provoceren door de Andorrezen. Maar nadat hij een penalty had gemist, stond zijn directe tegenstander Lima hem gewoon recht in zijn gezicht uit te lachen. Toen Van Nistelrooij de 4-0 had gemaakt, volgde zijn revanche: hij ging met zijn neus tegen Lima staan en stak uitdagend zijn armen in de lucht. Het was al met al te kinderachtig voor woorden, dat moest Van Nistelrooij na afloop ook wel toegeven.

Nog bonter maakte Phillip Cocu het in die wedstrijd: hij liet zich verleiden tot een elleboogstoot en kon met rood vertrekken.

HELSE TOCHT

Oranje vliegt op Barcelona, op luchthaven El Prat, en zal er dan ongeveer twee uur over doen om in Andorra te komen. 'Het eerste uur gaat nog wel, dat is over de snelweg. Maar daarna wordt het afzien', weet Geret Mulder uit eigen ervaring. Andorra heeft geen treinstation, snelwegen of luchthaven. En met zijn minuscule wegennet kent het de ergste opstoppingen van Europa. De weg naar Andorra gaat over smalle, steile, slingerende en levensgevaarlijke wegen waar geen eind aan lijkt te komen. Spuugzakjes mee.

OP EENZAME HOOGTE

Andorra kent maar een paar velden en twee stadions, waarin de nationale competitie wordt afgewerkt, een soort bedrijvencompetitie. Het stadion waar Oranje moet aantreden ligt in hoofdstad Andorra la Vella, langs de uitvalsweg naar Spanje, op maar liefst 1.100 meter hoogte. De capaciteit bedraagt 1.500 plaatsen. Om het veld ligt een grote sintelbaan. Geen ambiance die het beste in de Oranje-spelers naar boven zal halen. Wel handig voor de supporters die meereizen: vlakbij het stadion ligt een camping. Vanaf dertig meter hoogte kijk je op het veld.

19-0 OVER VIJF DUELS

Het Nederlands elftal speelde vijf keer eerder tegen Andorra.

1. WK-kwalificatie 24 maart 2001: Andorra-Nederland 0-5

2. WK-kwalificatie 6 oktober 2001: Nederland-Andorra 4-0

3. WK-kwalificatie 17 november 2004: Andorra-Nederland 0-3

4. WK-kwalificatie 7 september 2005: Nederland-Andorra 4-0

5. WK-kwalificatie 12 oktober 2012: Nederland-Andorra 3-0

Meer over