InterviewJorn Kneppel

‘Als ik minister van onderwijs zou zijn had elke school een klimmuur of loopband’

Hij zou willen dat kinderen veel gezonder leven. Liefst ziet hij daarom overal beweegscholen. Als minister van Onderwijs regelt Jorn Kneppel meteen het geld daarvoor.

Jorn, Kinderburgemeester te Apeldoorn  Beeld Erik Smits
Jorn, Kinderburgemeester te ApeldoornBeeld Erik Smits

Jorn Kneppel (10)

woont met zijn vader, moeder en zusje in Apeldoorn en zit op de Parkenschool. Sporten is zijn passie. Zo is hij bijvoorbeeld verslaafd aan skiën. Een jaar of twee geleden is hij begonnen met acteer- en zanglessen. In 2019 begon hij zijn eigen YouTubekanaal, Kneppie123. Het idee kwam van het tv-programma Nederland in Beweging. In 2020 werd Jorn kinderburgemeester van Apeldoorn.

‘Als ik minister van Onderwijs was, dan zou ik meer investeren in beweegscholen. Daarmee bedoel ik een school waar je bijvoorbeeld eerst over een klimmuur heen moet om op een andere plek in het gebouw te komen. Of waar een hardloopbaan door de gang loopt, zodat je je sneller beweegt.

‘Ik kwam op het idee toen ik een keer in het Jeugdjournaal een filmpje zag over een beweegschool in Nederland. Dat zag er zo gaaf uit. Die school had ook een klimmuur. En een trap met breuksommen op elke trede. Zo beweeg je én leer je.

‘Wat mij betreft kun je nog veel meer dingen bedenken om kinderen meer te laten bewegen op school. Ik heb al een hele collage met ideeën gemaakt. Zoals een fietsstoel in plaats van een gewone stoel. Zo kun je je energie kwijt en je beter concentreren. Ik zou ook graag willen dat leerlingen drie keer per week gymles krijgen. En dan niet van de juf of de meester, maar van een echte gymdocent.

‘Het liefst zie ik dat alle kinderen zoveel mogelijk met de fiets naar school komen. Maar alleen als dat kan. Niet alle kinderen kunnen namelijk op de fiets. Dus ik zou dat nooit verplichten. Zelf fiets ik wel altijd naar school, ook als regent.

‘Als kinderburgemeester zet ik me al in voor veel meer beweging en gezond eten voor kinderen. Zo heb ik een paar maanden geleden nog de opening gedaan van een nieuwe sportschool. En ik maak, in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, voor elke schoolvakantie een kinderjournaal. Hierin geef ik tips voor beweegactiviteiten tijdens de vakantie.

‘Ik heb als kinderburgemeester ook meegedaan aan een campagne om meer water drinken onder de aandacht te brengen bij kinderen op basis­scholen in Apeldoorn. Hiervoor deed ik onder meer een suikertest waarbij ik liet zien hoeveel suiker er bijvoorbeeld een flesje AA-drink zit. Nou, daar gaan dus zeventien suikerklontjes in. Veel kinderen wisten dat niet.

‘Zelf zit ik op trampolinespringen en ren ik regel­matig een rondje met mijn vader. Mijn ouders hebben beiden fanatiek gevolleybald en mijn oom speelde in het Nederlands volleybalteam. Ik heb ook een You­Tubekanaal waar ik sportvideo’s plaats, zoals een filmpje waarin ik beenspieroefeningen laat zien. Soms verkleed ik me daarbij als iemand met een bepaald beroep en ga ik acteren. Gisteren nam ik nog een video op waarin ik me had verkleed als weerman. Daarin liet ik zien hoe je gewichtjes naar je toetrekt en hoe je het beste kunt springtouwen.

‘In die video’s geef ik ook altijd opties om iets anders te gebruiken als je de materialen niet in huis hebt. Bijvoorbeeld een flesje water in plaats van gewichten, of een gewoon touw als je geen speciaal springtouw hebt. Een beweegschool hoeft dus helemaal niet zo duur en ingewikkeld te zijn.

‘Hoeveel het dan moet kosten per school? Ik denk ongeveer tienduizend euro. Ja, niet alle scholen hebben dat geld. Maar als ik straks minister van Onderwijs zou zijn, dan regel ik dat meteen.’

Meer over