'Als ik mensen kan helpen, dan doe ik dat'

Vorige week zaten Robert (46) en zijn vrouw nog in Torremolinos, samen met een paar stamgasten uit hun dierbare Zevenaarse café Rooie Jan. 'Er komen mensen uit alle milieus, maar wat je doet, doet er niet toe.'

null Beeld .
Beeld .

'In 1994 nam ik de cafetaria tegenover Rooie Jan over, om er een café van te maken. Ik had nog nooit in de horeca gewerkt. Het kwam op als poepen. Gewoon: zin in. Gewoon: leuk. Ik werkte als lader en losser bij de sigarettenfabriek. Als je zoals ik laaggeschoold was, ging je daar werken en had je 2.600 gulden netto per maand. Het was een goedbetaalde baan, maar ik zei elke dag dezelfde mensen tien keer goeiemorgen. Ga ik mijn hele leven nog door die klapdeuren heen, dacht ik op een dag. Dat ging 'm niet worden.

'Het café heette De Schuur, naar mijn achternaam. Na vijf jaar vroeg Grolsch of mijn zwager en ik een grote discotheek wilden runnen, de Achterhoek Arena in Dinxperlo. Ik had tien touringcars om in de omliggende dorpen jongeren op te halen. Als ik op zaterdag een volle bus uit Winterswijk zag aankomen, wist ik: dit wordt een goeie avond.

'Als er iets langskomt waar ik handel in zie en ik word er enthousiast van, wil ik het proberen. Dat gaat niet altijd goed, hoor, maar het is in elk geval interessant. Ik zit in de schoonmaak, de logistiek, de asbest, het vastgoed en de plafonds. Maar het leukste, het belangrijkst vind ik de stichting voor lichtverstandelijk en verstandelijk gehandicapten van 17 tot en met 25 jaar.

'Een oude vriend, die vroeger portier in de discotheek was, heeft in de crisisopvang gewerkt. Een paar jaar geleden zat hij bij een stichting waar het niet zo netjes verliep, qua pgb. Daar kon hij niet tegen. Anderhalf jaar geleden zijn we daarom onze eigen stichting begonnen. Ik wist niet dat er zoveel schrijnende gevallen waren, tot ik me er in ging verdiepen.

'Als ik bij machte ben om mensen te helpen, dan doe ik dat. In het café hadden we een gast die elke dag kwam en steeds meer dronk. Ik heb toen gezegd: 'Dat gaan we niet meer doen. Je kunt bij mij glazenhaler worden, want ik wil niet dat jij naar de klote gaat.' Hij heeft zijn zoon, mijn petekind, naar mij vernoemd. Ja, die dingen zijn mooier dan goed verdienen met plafonds.'

Meer over