'Als ik er met wiskunde niet uitkom, ga ik naar mijn vader'

De Volkskrant volgt tien leerlingen die eindexamen doen. Vandaag: Pamela Kroes en Sohaib Bouaiss.

Vincent Sondermeijer
Pamela Kroes (17). Beeld Aurélie Geurts
Pamela Kroes (17).Beeld Aurélie Geurts

Pamela Kroes (17)

Pamela Kroes (17) doet vandaag de havo-examens wiskunde en kunst op het IVKO in Amsterdam.

'Toen ik een jaar of acht, negen was, speelde ik in de musical Pinokkio van Studio 100, en niet veel later ook in Ciske de Rat van Joop van den Ende. Ik ben dus al mijn hele leven met musicals bezig. Later wil ik er mijn beroep van maken, ze zijn mijn hobby en mijn passie. Ik word altijd vrolijk als ik in een musical speel. Je stapt even een andere wereld binnen.

'Nu zit ik niet in een productie want ik ben te groot voor de kinderrollen en te jong en onervaren voor de volwassen rollen. En ik moet natuurlijk mijn school afmaken. Vandaag heb ik het eindexamen kunst. Daarvoor moet je vooral veel analyseren, bijvoorbeeld een filmpje van een dans bekijken en uitleggen waarom die zo snel is. Op musicalgebied heb ik er niks aan. Een musicalacteur word je in de praktijk.

'Ik ben al toegelaten voor de vooropleiding Muziektheater aan het conservatorium in Rotterdam. In Tilburg heb ik binnenkort mijn tweede auditieronde. Als ik daar ook word toegelaten, weet ik nog niet welke opleiding ik kies. In Rotterdam krijg ik in elk geval maar twee dagen les. Dan zou ik veel tijd over hebben, bijvoorbeeld voor het YouTubekanaal, dat ik ook heb. Nu zit mijn school dat soms in de weg.'

Maak kennis met de lichting van 2016

Twee weken, 70 examens en een hoop zenuwen. De Volkskrant volgt 'De lichting van 2016' - tien leerlingen met heel verschillende achtergronden.

Sohaib Bouaiss (17)

Sohaib Bouaiss (17) doet vandaag het havo-examen wiskunde op de Hugo de Groot in Rotterdam.

'Als ik er met wiskunde niet uitkom, ga ik naar mijn vader. Hij weet alles van wiskunde, en gaat altijd precies op de goede manier met mijn vragen om. Mijn vader is op zijn achttiende naar Nederland gekomen vanuit Marokko. Hij heeft hier elektrotechniek gestudeerd. Daarna kon hij gelijk gaan lesgeven in dat vak op de Hogeschool Rotterdam, wat hij nu nog steeds doet.

'Voor het examen wiskunde hou ik mijn hart toch wel een beetje vast. Ik sta nu op een 6,5 dus ik moet opletten dat het wel goed gaat. Het is heel moeilijk om je goed voor te bereiden op het eindexamen. De stof is zo breed, dat je nooit alles perfect kunt oefenen. Voor het laatste schoolexamen had ik alles doorgelezen en geoefend en toen kreeg ik alsnog vragen waarvan ik dacht: wat is dit?

'Maar om de uiteindelijke uitslag van mijn examens maak ik me weinig zorgen. Ik sta geen onvoldoendes en op Engels na waren de toetsen tot nu toe niet echt moeilijk. Het moet dus wel heel erg misgaan, wil ik zakken. Mijn vader is wat dat betreft een voorbeeld voor mij. Als hij het kon als immigrant, kan ik het ook. Hij laat zien dat je achtergrond je niet tegen hoeft te houden.'

Sohaib Bouaiss Beeld Aurélie Geurts
Sohaib BouaissBeeld Aurélie Geurts
Meer over