Als feniks uit de as herrezen kunstacademie Glasgow opnieuw afgebrand

De monumentale School of Art van Glasgow is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor een groot deel afgebrand. Het art nouveau-gebouw van Charles Rennie Mackintosh was juist vrijwel geheel hersteld van de brand die er ruim vier jaar geleden had gewoed.

Bluswerkzaamheden in Glasgow, zaterdagochtend. Beeld AP
Bluswerkzaamheden in Glasgow, zaterdagochtend.Beeld AP

Of het gebouw ook een derde leven gegund is, zal nu de grote vraag worden. Alleen de façade lijkt nog redelijk intact.

Met ongeloof zagen honderden inwoners van Schotlands grootste stad hoe metershoge vlammen uit The Mack kwamen, zoals het unieke gebouw liefkozend wordt genoemd. Liefst 120 brandweerlieden waren betrokken bij het blussen van de vuurzee, waarbij onder meer water uit de rivier Clyde werd gebruikt. De brand sloeg over naar omliggende panden, zoals een nachtclub. Slachtoffers vielen er niet.

Bij de vorige brand, die woedde in de nacht van 23 mei 2014, bleef ongeveer 90 procent van het gebouw intact en zeventig procent van het interieur. Het grootste verlies was indertijd de bibliotheek van Mackintosh, fameus vanwege het ontwerp en de vele exotische voorwerpen en zeldzame manuscripten. Ook negentig schilderijen gingen verloren. De acteurs Peter Capaldi, een alumni, en Brad Pitt zamelden tientallen miljoenen in voor de herstelwerkzaamheden.

De succesvolle renovatie was vrijwel voltooid, maar er bleek nog geen sproei-installatie te zijn. Ook geen tijdelijke, hoewel er juist tijdens herstelwerkzaamheden een verhoogd risico op brand bestaat. Toevallig is afgelopen week de 150ste geboortedag gevierd van ’s lands favoriete architect. Dat ging gepaard met de heropening van de gerenoveerde Willow Tea Rooms, een ander bekend ontwerp van Mackintosh.

'Het vuur is verwoestend geweest’, treurde de Schotse Eerste Minister Nicola Sturgeon zaterdag tijdens een bezoek. ‘Het gebouw lijkt nu niet meer dan een lege huls. Dit is werkelijk hartverscheurend.’ Het is ook rampzalig voor de vele studenten wier werk in de vlammen is opgegaan. De brand was veel groter dan die van vier jaar geleden. Onduidelijk is nog hoe het is ontstaan.

In The Sunday Telegraph benadrukte kunstcriticus Mark Hudson de uniciteit van het gebouw. 'Het enige vergelijkbare gebouw is Das Bauhaus in het Duitse Dessau, gebouwd om de meest invloedrijke kunst- en ontwerpschool van de twintigste eeuw te huisvesten. De brand is een tragedie voor de architectuur. De geest van het gebouw zal uiteindelijk uit de as herrijzen, maar het gebouw zelf, spijtig genoeg, mogelijk niet.’

De uitslaande brand in de nacht van vrijdag op zaterdag. Beeld REUTERS/via Twitter @Banpo_Monkey
De uitslaande brand in de nacht van vrijdag op zaterdag.Beeld REUTERS/via Twitter @Banpo_Monkey
Meer over