Als een hoofddoek niet kan, kan een kruisje aan een ketting dan wel? Ik zou zeggen: nee

Arnon Grunberg
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'Mensen zijn nooit neutraal', schrijft hoogleraar privaatrecht Reinout Wibier woensdag in de Volkskrant. Walter Benjamin noteerde al dat neutraliteit iets is voor goden, niet voor stervelingen.

Wiboer stelt dat het goed is dat het ambtenarenapparaat een afspiegeling is van de samenleving. Zeker. Hij meent dan ook dat een agente met hoofddoek prima is.

Een argument laat Wiboer ongenoemd. Als een hoofddoek niet kan, kan een kruisje aan een ketting dan wel of een tatoeage van Ajax op de arm? Ik zou zeggen: nee.

Is het neutraal geen varkensvlees te eten in de bedrijfskantine? En zou de agente haar haren wel mogen bedekken met een pruik, iets wat bijvoorbeeld veel getrouwde, orthodoxe joodse vrouwen doen?

Neutraliteit is een illusie. Door te ageren tegen de hoofddoek wordt de verdenking gewekt dat het daar niet om gaat, dat het er slechts om gaat een specifieke groep mensen, orthodoxe moslima's, buiten te sluiten.

Commentaar: hoofddoek onverenigbaar met neutraliteit
Een hoofddoek is onverenigbaar met neutraliteit, ongeacht de werkhouding van de draagster, betoogt Sander van Walsum.

Agent Sarah Izat mag haar politie-uniform met hoofddoek dragen, maar dit geldt niet voor iedereen
'We won!', schreef Sarah Izat na het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens dat ze een hoofddoek met haar politie-uniform mag dragen. Voorbarig, want het geldt alleen voor haar zeer specifieke situatie. (+)

'Ik wil af van dat stereotype beeld van de zielige moslimvrouw'
Sarah Izat wil agent zijn met een hoofddoek. In dit interview vertelde ze waarom.

'Schijn van partijdigheid funest voor politie in seculiere rechtsstaat'
De kunst van het politievak is om geen blijk te geven van je particuliere geloofsopvattingen, betoogt cultureel psycholoog aan de Politieacademie Keyvan Shahbazi.

'Je kunt maar één uniform tegelijk dragen'
Ook veel lezers reageren op politiemedewerker Izat die naar het College voor de Rechten van de Mens is gestapt. Een selectie van lezersbrieven.

Meer over