Als een droom

Traag en spannend, zo begint Bal (Honing). Een man loopt door het bos met zijn paard, en slaat zijn touw om de tak van een boom. Statische, strak gemonteerde shots tonen hoe hij langs de stam omhoog klimt, terwijl je ook ziet hoe de tak begint te breken; zodra hij knapt, suist de man naar beneden, om 10 meter boven de grond te blijven hangen - de tak is net niet helemaal gebroken. Wat als dat wel gebeurt? En hoe lang zal de man zo blijven hangen?

Het waanzinnig mooi gefotografeerde Bal is na Yumurta ('Ei', 2007) en Süt ('Melk', 2008) het slotstuk van de Yusuf-trilogie, waarmee Semi Kaplano¿lu (Izmir, 1963) zichzelf bewees als een van de beste regisseurs van de hedendaagse Turkse cinema. Elk deel van de semi-autobiografische trilogie begint uiterst raadselachtig, en ook bij Bal weet je niet of je met die vallende man hebt gekeken naar een fantasiebeeld, een herinnering of iets wat nog gebeuren moet. In elk geval gaat het in Bal om het in zichzelf gekeerde jongetje Yusuf, dat op zijn plattelandsschooltje bij niemand aansluiting vindt en erg veel moeite met lezen heeft. Zijn ouders doen er alles aan om hem van zijn gedachtenwereld los te weken, maar Kaplano¿lu staat duidelijk aan zijn kant: weinig films die zo aandachtig en stil naar de werkelijkheid kijken als Bal, en daardoor zelf wel een droom lijken. Kaplano¿lu won ermee in 2010 met de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Bal (Semih Kaplanoglu, 2010)

Arte, 20.15-22.00 uur.

Veronica Guerin

(Joel Schumacher, 2003) Het waargebeurde verhaal van een Ierse journaliste. Guerin (in de film gespeeld door Cate Blanchett) schreef midden jaren negentig in The Sunday Independent over de verwoestende kracht van de handel in harddrugs in achterstandsbuurten. Ze schreef ook over het netwerk achter deze handel, wat er al snel toe leidde dat zij werd bedreigd. Schumachers biopic begint met haar moord: wachtend voor een verkeerslicht wordt ze doodgeschoten door een motorrijder die naast haar auto kort halt houdt. Ondanks die beginscène is Guerins levensverhaal in de regie van Schumacher een sprookje volgens ouderwetse Hollywood-normen. De grens tussen goed en kwaad ligt er dik bovenop, terwijl een Keltisch gekruide soundtrack de schijn van authenticiteit moet wekken.

BBC 1, 00.35-02.10 uur.

Cirque du Freak. The Vampire's Assistant

(Paul Weitz, 2009) Een gewone jongen is het, de 16-jarige Darren. Hij houdt alleen wel erg veel van spinnen. Zijn beste vriend Steve is geobsedeerd door vampiers. Samen bezoeken ze een illegale freakshow in een vervallen theater aan de rand van de stad. Ze hebben geluk; naast een agressief dwergje, een vrouw met een baard en een man met twee buiken treffen ze een prachtige reuzenspin en een heuse vampier. Het heeft zo moeten zijn: Darren en Steve blijken de uitverkoren hoofdrolspelers in een oorlog tussen de vampiers en hun bloeddorstige tegenhangers. Regisseur Weitz (American Pie, About a Boy) besteedt meer aandacht aan sfeer en karaktertekening dan aan een duidelijke uiteenzetting van het belangrijkste conflict; de kwaliteiten van de film schuilen in de bescheiden ambities van de regisseur en in de opzettelijke knulligheid waarmee de wereld van Darren Shan wordt neergezet.

Veronica, 20.30-22.10 uur.

undefined

Meer over