Advertentie van Universiteit Utrecht

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

“Als docent Nederlands ligt de wereld aan mijn voeten”

Nu het lerarentekort steeds groter wordt, zet het kabinet in op zij-instroom om de gaten te vullen. Maar hoe is het om je carrière op te zeggen om voor de klas te staan? “Ik zat op de automatische piloot. Nu is alles weer nieuw.”

null Beeld

Bijna een jaar geleden besloot Nadine van Tergouw-Cremers te stoppen met haar baan als teamcoördinator bij een facilitaire dienstverlener. De laatste druppel was een klacht over een defecte koffieautomaat. “Ik was net terug na de geboorte van mijn tweede dochter en plotseling was mijn geduld op. Wat boeide mij die koffie nou? Ik wist dat ik meer kon dan ik op dat moment deed en besloot verder te kijken.” Nadine reageerde op een ‘leerwerk’-vacature voor docent Nederlands en geeft nu drie dagen per week les aan twee-vwo van het Revius Lyceum in Doorn. De andere twee dagen doet ze een parttime lerarenopleiding aan de Universiteit Utrecht om haar tweedegraads lesbevoegdheid te halen.

null Beeld

Het contrast met haar vorige baan kan bijna niet groter. “Mijn werk kostte weinig energie en was dichtbij huis. Het was comfortabel, maar ik zat op de automatische piloot. Nu is alles weer nieuw en ik haal veel voldoening uit mijn werk. Wanneer ik werkwoordspelling uitleg en ik zie bij een leerling het kwartje vallen, dan geeft me dat echt een kick! Daarnaast heb ik vroeger Nederlands gestudeerd en vind ik het leuk om daar weer mee bezig te zijn. Als docent Nederlands ligt de wereld aan mijn voeten. Ik ben weer nieuwsgierig en leer graag hoe ik scholieren het best kennis bijbreng.”

Die herwonnen betrokkenheid vergt volgens de kersverse docent ook een hoop energie. “Geen dag is hetzelfde. Wanneer ik thuiskom zit mijn hoofd vol en ik ben vergeetachtiger dan eerst.” Het combineren van werk, opleiding en een jong gezin trekt een zware wissel. “Ik heb geluk dat mijn partner veel ouderschapsverlof kan opnemen. Hij neemt nu extra zorg voor de kinderen op zich, zodat ik kan studeren. Zonder die steun wordt het moeilijker.”

null Beeld

Wat helpt, is de goede samenwerking met de Universiteit Utrecht. “Mijn docent is goed bereikbaar en neemt de tijd om me persoonlijk te begeleiden. Ook woont de docent lessen bij, zodat we na afloop samen kunnen bespreken wat er goed gaat en wat er beter kan. Deze reflectie is een belangrijk onderdeel van de opleiding en voor mij heel waardevol.”

Omdat Nadine een leerwerktraject volgt, is haar opleiding net wat anders dan een reguliere parttime lerarenopleiding. Zo krijgt de school waar ze lesgeeft DUO-subsidie voor haar studie en volgt ze bepaalde colleges op een opleidingsschool, in een werkgroep samen met negen andere studenten verbonden aan de scholengroep. Dat heeft zo zijn voordelen. “Mijn docent betrekt vaak scholieren bij de werkcolleges. Zo combineer je theorie meteen met de praktijk en dat vind ik hartstikke fijn. Het studeren gaat me zelfs zo goed af, dat ik overweeg om na dit jaar door te leren voor mijn eerstegraads lesbevoegdheid. Dan kan ik ook bovenbouwklassen lesgeven, mocht ik dat willen.”

null Beeld

Nieuwsgierig?

De Universiteit Utrecht organiseert drie keer per jaar een voorlichtingsavond voor zij-instromers. Daar gaan we in op het beroep van leraar, mogelijke opleidingstrajecten en de financiële kant. De eerstvolgende voorlichtingsavond is op 22 januari van 18:00-20:00 uur.

Ga voor meer informatie naar de opleidingspagina van Universiteit Utrecht.

null Beeld

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.